Terug naar: Publicaties

Aantal bedrijfovernames neemt sterk toe

Door intermediair Rob Beeren op 31-03-2005

De belangstelling voor bedrijfsovernames in het midden- en kleinbedrijf (mkb) is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk toegenomen. Dat zegt R. Beeren van Diligence, een onderneming die de verkoop van ondernemingen begeleidt.

Volgens Beeren is het aantal transacties dat Diligence sinds januari 2005 heeft opgezet, in vergelijking met het laatste kwartaal 2004, met de helft gestegen. Ten opzichte van 2003 is vorig jaar het aantal succesvolle verkopen met 45 procent gestegen. Naar verwachting houdt de ingezette stijgende lijn dit jaar aan. De toename van het aantal overnames wordt volgens Beeren veroorzaakt door de grote belangstelling. Veel veertigplussers die de reorganisatierondes bij de grote ondernemingen van de afgelopen jaren niet hebben overleefd, willen voor zichzelf beginnen. Met name kleinere ondernemingen met zo'n tien tot twintig man personeel zijn erg gewild.

De activiteit van het bedrijf is van ondergeschikt belang. "Veel mensen willen een eigen bedrijf kopen, dit uitbouwen en weer verkopen", licht Beeren een veel gevolgde strategie toe. Beeren waarschuwt ondernemers die aarzelen over de verkoop van hun onderneming. "Veel directeur-eigenaren willen door de slechte jaren die achter ons liggen nog niet verkopen", licht hij de huidige sfeer toe. "Zij zijn bang dat ze er geen goede prijs voor krijgen. Maar wie nu net als de meeste andere ondernemers wacht, moet straks in een markt met een overaanbod nog meer moeite doen."

Vergrijzing

Als gevolg van de vergrijzing worden de komende jaren zo'n 90.000 ondernemingen overgedragen, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken (EZ). Het aanbod dat boven de markt hangt, heeft volgens Diligence op termijn een extra drukkend effect op de prijs van de aangeboden middelgrote en kleine bedrijven. Beeren adviseert ondernemers om de op handen zijnde vloed van ondernemingen die in de aanbieding worden gedaan, voor te zijn en dit jaar de verkoop van het eigen bedrijf ter hand te nemen. "Er worden nu goede deals gesloten. De belangstelling is groter dan het aanbod en banken tonen weer interesse om overnames te financieren." De belangstelling voor een bedrijfsoverdracht is bij ondernemers erg groot. Het ministerie van EZ verstuurde eind 2004 een brief over het onderwerp naar 110.000 oudere ondernemers. Bijna eenderde van hen reageerde op de Haagse voorlichtingscampagne over de verkoop van de eigen onderneming. Eén op de drie overnames verloopt niet goed, zo citeert Diligence uit onderzoek van EZ. Een slechte voorbereiding van de transactie is meestal de oorzaak.

Uit: Cobouw.nl
31-03-2005
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Aantal bedrijfovernames neemt sterk toe"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)