Terug naar: Publicaties

De behoefte om iets concreets achter te laten

Door intermediair Frans Verbeek op 12-03-2009

Bij de fabriekspoort staan twee versierde dennenboompjes vergezeld van twee flessen bokbier. Eenmaal binnen vindt hij op de deur van zijn kantoor een gedicht in het Achterhoeks met daaronder een briefje voorzien van het adres van de bakker. Marc Kuypers (48) uit Oosterbeek begint aan zijn eerste werkdag als nieuwe eigenaar en directeur van Meubelfabriek Joh. Rutgers, gevestigd in het dorpje De Heurne. Het tafereel is de kroon op een bedrijfsovernameproces dat maart dit jaar begon en half november zijn beslag kreeg.

Voor de aankoopbegeleiding tekende Frans Verbeek van Diligence Gelderland, een landelijk opererende intermediair gespecialiseerd in bedrijfsovername en -opvolging. Hij zorgt er voor dat tijdens de verschillende stappen in een overnameproces op het juiste moment de juiste specialisten aanschuiven en voor zijn relatie de meest gunstige deal wordt bezegeld. Het eerste gesprek dat Kuypers met Verbeek voerde over zijn voornemen een bedrijf te kopen, vond plaats in 2005. Kuypers was in die tijd interim manager, na achtereenvolgens de functies PR-manager, directeur van zijn eigen PR-bureau en organisatieadviseur in een maatschap bekleed te hebben. “Het begon weer te kriebelen”, vertelt Kuypers. “Ik vroeg me af wat mijn toegevoegde waarde was op de lange termijn in de organisaties waar ik werd ingehuurd als interim manager. Ik kreeg de behoefte iets concreets achter te laten.“

Uniek familiebedrijf

In de zoektocht naar een bedrijf waar Kuypers een warm gevoel bij kreeg, kwam in februari dit jaar Meubelfabriek Joh. Rutgers voorbij. Een uniek familiebedrijf dat orgelkasten fabriceert voor orgelbouwer Johannus uit Ede en daarnaast meubels maakt voor onder andere de Nederlandse meubelketen Goossens. “Ik meldde me aan als overnamekandidaat en stuurde mijn cv mee. De eerste reactie van hun kant was: ‘wat moeten we met die snoeshaan?’ Maar bij het eerste gesprek in maart was er direct die klik. Mijn insteek: Juist omdat ik uit een heel andere branche kom, denk ik dat ik veel heb toe te voegen.” Dat stond Hans Rutgers (60), de kleinzoon van boer Johan Rutgers, die de meubelfabriek in 1902 had opgericht, kennelijk wel aan. Kuypers gaat verder: “Tijdens het overnameproces ging het in de gesprekken niet alleen om marktperspectief en omzet. Er kwam ook veel gevoel bij kijken. De hele ziel en zaligheid van Rutgers zat in de meubelfabriek. Verbeek van Diligence voelde dat heel goed aan.”

Echte ambachtslieden

Dat de ondernemende Kuypers zijn gevoel ook een aardig woordje laat meespreken, blijkt uit de manier waarop hij nu al over zijn dertig medewerkers praat. “Ze zijn één met het product dat ze maken en kunnen lezen en schrijven met de gespecialiseerde machines in de fabriek. Echte ambachtslieden die het ook nog eens goed met elkaar kunnen vinden. Zij vormen het kapitaal van het bedrijf. Dat staat voor mij als een paal boven water.”

Diligence Gelderland B.V.
Frans Verbeek
Kerkewijk 201
3904 JD Veenendaal
(0318) 548 820
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "De behoefte om iets concreets achter te laten"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)