Terug naar: Publicaties

De kredietcrisis en bedrijfsovernames in het MKB

Door intermediair Rob Beeren op 12-03-2009

De economie zit in een recessie en volgens de media en de deskundigen gaan we barre tijden tegemoet. Er heerst wantrouwen tussen de banken, de kredietverlening zit op slot, de staat heeft banken genationaliseerd en is nu actief met het stimuleren van de kwakkelende economie. De effecten van dit alles werken ook door in het midden- en kleinbedrijf. Maar wat zijn nu eigenlijk de effecten van deze problematiek op de markt van de bedrijfsovernames in het MKB? Is er nog iets te doen? Worden er nog bedrijven verkocht? Is het niet beter om nu maar even te wachten voordat je je bedrijf verkoopt?

In onze bedrijfsovernamepraktijk is het op dit moment (eigenlijk al sinds de zomer van dit jaar) ontzettend druk. In het MKB is de reden voor het ter overname aanbieden van een onderneming veelal de leeftijd van de eigenaar, die hem dwingt te verkopen. Bovendien wordt er vanwege de 'babyboom' veel aangeboden, temeer omdat deze ondernemingen het de laatste jaren goed hebben gedaan. En als je een paar jaar achter elkaar goede winsten hebt gerealiseerd, verkoopt het bedrijf natuurlijk makkelijker en brengt het ook meer op. Kopers zijn er al jaren in ruime mate. Niet alleen strategische kopers, maar ook ex-managers, die via een management-buy-in (MBI) ondernemer willen worden en dat liever door middel van een vliegende start doen dan van nul af aan. Tot slot is het aanbod aan bedrijven nog altijd minder dan de vraag.

Financiering wordt moeilijker

Wat nu wel moeilijker gaat is de financiering van een bedrijfsovername. Er is weinig kredietruimte bij de banken en gebrek aan vertrouwen. Banken kijken kritischer naar bedrijfsplannen en naar kansen en risico’s. De risico’s worden steevast hoger ingeschat en dat betekent dat de financiering duurder wordt. Waar tot de zomer van dit jaar nog gefinancierd werd met een rente van rond 6,5 %, zien en horen wij nu al percentages van 8 tot 9 % . En duurdere financiering betekent al snel lagere verkoopprijzen. Waar je tot voor kort grofweg 5 tot 7 keer de winst voor een normaal gefinancierde onderneming kon beuren, is dat tegernwoordig nog maar 3½ tot hooguit 5½ keer diezelfde winst. Bovendien wil de bank meer zekerheid inbouwen. Dus meer eigen vermogen erin van de koper, of van de verkoper. De achtergestelde lening, die de verkoper in het bedrijf laat zitten, begint plotseling weer mateloos populair te worden. Banken waarderen het als de verkoper zijn vertrouwen op deze manier uitspreekt in de  koper. Vaak moet de verkoper wel, anders komt de financiering simpelweg niet rond…

Gouden tijden

Het bovenstaande betekent mijns inziens dat de komende jaren overnames van MKB-bedrijven gewoon door zullen gaan. De prijzen waartegen verkocht wordt zullen echter gaan dalen, omdat de financiering moeilijker en duurder wordt. Voor kopers breken betere tijden aan. En werkelijk gouden tijden breken aan voor kopers met voldoende eigen middelen, die voor hun financiering niet afhankelijk zijn van de bank. Zij zijn de echte winnaars van de kredietcrisis.

Rob Beeren
Intermediair bij bedrijfsovernames

Diligence Noord-Holland
Overveen
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "De kredietcrisis en bedrijfsovernames in het MKB"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)