Terug naar: Publicaties

De overnamemarkt trekt weer aan

Door intermediair Rob Beeren op 21-04-2005

De overnamemarkt in het MKB is langzaam maar zeker aan het aantrekken. Na enige rustige jaren neemt de activiteit weer toe. Op het hoogste niveau is het inmiddels euforie alom. Naar verwachting zal de waarde van fusies en overnames in Europa in 2005 een totaalbedrag van tussen € 800 miljard en € 1,1 biljoen vertegenwoordigen en men vermoedt dat dit bedrag zeker tot 2007 zal toenemen. Het jaar 2005 zal de boeken ingaan met het hoogste transactiebedrag sinds het jaar 2000, toen er voor een bedrag van € 1,55 biljoen gefuseerd en overgenomen werd. Het grote verschil met de jaren 1999 en 2000 is nu echter dat de huidige fusie- en overnameactiviteiten niet voornamelijk beperkt zijn tot de sectoren technologie en telecom, maar dat er een grote spreiding is over alle bedrijfstakken.

De historie toont aan dat deze activiteit met enige vertraging doorsijpelt naar de lagere niveaus in de markt. Over de activiteit op ons vakgebied in het MKB zijn wij voor de komende jaren dan ook positief gestemd. Nu al zien we bepaalde branches vooruitlopen. Zoals gebruikelijk zijn dat de ICT- en de uitzend- en detacheringsbranche, maar ook bijv. in de bouw- en de installatiebranche zindert het. Er lijkt op dit moment op ICT gebied zelfs een rush op dit soort bedrijven gaande. Elk aangeboden ICT bedrijf, mits van goede kwaliteit, is binnen de kortste keren verkocht, zo hebben wij recent ervaren. En zagen wij de afgelopen jaren met name aanbod van de wat minder presterende bedrijven, nu komen er langzamerhand meer pareltjes in de verkoop. En nog steeds is het een markt waarin de vraag het aanbod overtreft en waarin er dus goede verkoopprijzen te realiseren zijn. Wij spreken hier uit ervaring.

Een zich doorzettend fenomeen is dat van de startende ondernemers. Dat zullen er in 2005 zo’n 75.000 zijn, ruim 11.000 (17 %) meer dan in 2004. De landelijke startersdag van de KvK op 5 november trok maar liefst ruim 40.000 bezoekers, weer meer dan vorig jaar. Van de 38.000 bezoekers in 2004 hebben er 19.000 daadwerkelijk een bedrijf opgezet. Dat leidde tot de creatie van 25.000 nieuwe banen. Een zich steeds sterker aftekenende trend, waar wij niet ongelukkig mee zijn, is het fenomeen van de starter, die zijn ondernemerschap begint door middel van de overname van een bedrijf, de zgn. MBI (Management Buy-In). Gezien de hausse aan ondernemingen in het MKB die de komende jaren ter overname aangeboden zal gaan worden en de betere facilitering van deze overnamevariant bijv. op het heikele punt van de financiering, verwachten wij dat deze vorm van overname de komende jaren een blijvend belangrijke positie zal innemen. In onze eigen praktijk zien wij ook in 2005 dat 2 van de 5 deals een MBI zijn.  Ook binnen de eigen praktijk van Diligence ervaren wij de toenemende activiteit. Zoals eerder gemeld zullen wij dit jaar een nieuw record aantal deals gaan realiseren. Op dit moment staat de teller al 15 % hoger dan vorig jaar en dat gaat in december mogelijk nog oplopen naar meer. En voor januari staat ook alweer een aantal deals klaar voor transport. Hoewel door het fenomeen van de teruggelopen resultaten en als gevolg daarvan dalende verkoopprijzen de gemiddelde transactiewaardes dit jaar wat lager zijn dan we gewend waren, zien we de laatste tijd de rendementen en dus de verkoopprijzen van de verkochte ondernemingen toenemen, een trend die zowel voor de verkopende ondernemers als voor hun bemiddelaars bemoedigend is.

Al met al staat de overnamemarkt er goed voor en zien wij uit naar terugkerende tijden van grote activiteit en boeiende transacties, waarin wij u graag terzijde staan.

Rob Beeren
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "De overnamemarkt trekt weer aan"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)