Terug naar: Publicaties

De stand in overnameland

Door intermediair Rob Beeren op 19-09-2005

Het is september 2004, we zitten bijna op drie kwart van het jaar en bij Diligence hebben we nu al meer transacties afgesloten dan in het gehele jaar 2003. En er zitten er nog een aantal in de pijplijn. Zijn we daarmee tevreden? Niet helemaal. Wat opvalt is dat de gemiddelde transactiewaarde iets lager is dan in de twee voorgaande jaren. En dat wordt weer verklaard door het feit dat het percentage MBI's en MBO's beduidend hoger is dan vorig jaar en ook iets hoger dan in 2002. Daarmee is 2004 duidelijk het jaar van de MBI-ers en MBO-ers aan het worden. Strategische kopers vertonen zich weliswaar weer op de markt, maar nog in beperkte omvang en zeer kritisch. MBI-ers en MBO-ers zijn talrijk en slaan hun slag in een markt waarin het aanbod ook voor hen betaalbaar is en waarin zij niet van de markt gedrukt worden door de strategische partijen. Meer dan de helft van de transacties die wij bij Diligence dit jaar deden betrof een MBI of MBO. Het aanbod van de grotere, groeiende en bloeiende ondernemingen is nog steeds beperkt. De betreffende ondernemers kiezen er voor om in deze kwakkelende economie liever een jaartje door te werken dan hun bedrijf te verkopen in een slechte markt waarin de prijzen onder druk staan. Een interessante markt dus, gekenmerkt door een beperkt aanbod en een grote vraag. De typische kenmerken van een verkopersmarkt. Maar omdat de kopers weinig vermogend zijn en hun financiers in deze economie geen al te grote risico's durven nemen, leidt dat niet tot torenhoge transactieprijzen.

Hoe lang zal deze markt zo blijven? Naar mijn idee zit er een kentering aan te komen, die de hele overnamemarkt op zijn kop zal zetten. Die de markt zal doen draaien van verkopersmarkt naar kopersmarkt. De al jaren aangekondigde hausse van ter overname aangeboden bedrijven als gevolg van de babyboom van de naoorlogse jaren heeft zich namelijk nog steeds niet vertoond, maar zit er wel aan te komen. De statistieken liegen nu eenmaal niet. Of het nu 90.000 of 120.000 vergrijzende ondernemers zijn, dat aanbod komt eraan. En naar mijn idee overspoelt dat aanbod straks de overnamemarkt als een lawine. Wanneer precies dat zal gebeuren durf ik niet te voorspellen, maar het zal zijn op het moment dat alle economische signalen weer op groen staan, er weer meer vertrouwen in de toekomst is en kopers en hun financiers weer meer risico durven nemen. Dan zullen al die ondernemers, die nu nog maar even een jaartje doorwerkten omdat ze de tijd niet rijp vonden om te verkopen, eindelijk hun bedrijf in de verkoop doen. Of dat over een half jaar of over drie jaar is, dat zullen we moeten afwachten, maar het zit er wel aan te komen. En wat dat met de transactieprijzen zal doen is ongewis. Enerzijds betekent meer vertrouwen en meer durf dat de prijzen omhoog kunnen. Anderzijds heeft een kopersmarkt een prijsdrukkend effect. Welk effect het sterkst zal zijn zullen we moeten afwachten. Maar dat zich ongekende nieuwe krachten op de markt van de bedrijfsovernames zullen gaan voordoen staat voor mij als een paal boven water. Wij van Diligence zijn er klaar voor om die krachten in goede banen te leiden.

Rob Beeren
Intermediar
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "De stand in overnameland"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)