Terug naar: Publicaties

De stand van de markt

Door redactie op 06-04-2007

We schrijven april 2007. Na een topjaar aan overnames in 2006 lijkt 2007 naar een nieuwe top toe te groeien. Met als voorlopig Nederlands hoogtepunt de overnamestrijd rond ABN-AMRO. Voor ettelijke miljarden gaan dezer dagen weer vele bedrijven over de toonbank. Net als in de jaren vlak voor het millennium tot en met het jaar 2000. De index van de Amsterdamse beurs (nu zelf onderwerp van een overnamestrijd, hoe gek kan het gaan!) bereikte toen een absoluut hoogtepunt. De samenstelling van die index is in de loop der jaren veranderd, maar ook nu bereikt de index steeds weer lang ongekende toppen. Vandaag de dag zijn zelfs de grootste beursgenoteerde ondernemingen niet meer veilig voor kopers, met name niet voor de hedge funds en venture capitalists. Private equity wint aan macht, bestuurders knijpen hem en niets is meer zeker.

Ook in “onze” markt van het midden- en kleinbedrijf is duidelijk meer beweging merkbaar dan in voorgaande jaren. Wat we van de vorige overnamehausse geleerd hebben is dat de golfbeweging ontstaat bovenin de markt (de beursgenoteerde ondernemingen, het grootbedrijf, de corporate finance markt) en met enige vertraging doorrolt naar het MKB. Dat betekent dat we na de mindere jaren in 2003 en 2004 een aanzwellende beweging zagen in 2005 en in toenemende mate 2006 en dat we nu langzaam de golf zien opkomen in 2007. Wat we in de vorige hausse ook gezien hebben is dat de overnamegolf in het MKB niet alleen later inzet dan de overnamegolf in het hoogste segment van de markt, maar dat deze ook later eindigt.

Onze conclusie: zelfs als de overnamegolf in het hoogste marktsegment nu op zijn top zou zijn en dus nog twee, misschien drie jaar nodig heeft om uit te rollen, dan betekent dat dat de overnamegolf in het MKB, die nu nog aan het opkomen is, eerst naar zijn top toe moet (in 2008, 2009, 2010?) en dan nog een paar jaar nodig heeft om uit te rollen. Daarmee concluderen wij dat de marktomstandigheden voor overnames in het MKB - afgezien van calamiteiten in de omvang van “9/11” - zeker de komende 5 jaar uitstekend zullen zijn. Naast de algemeen aanwijsbare factoren als enorm veel geld in de markt, de opkomst van private equity, de lage rente en de lagere inschatting van risico’s (waardoor ook banken gemakkelijker overnames financieren), spelen in het MKB nog twee bijzondere factoren een rol. Dat zijn de aankomende vergrijzing van de Nederlandse bevolking en dus ook van de naoorlogse ondernemersgeneratie en een toenemende interesse voor en stimulering van het zelfstandig ondernemerschap. Al jaren hangt het magische getal, statistisch onderbouwd, van 190.000 vergrijzende ondernemers, die straks hun bedrijf willen verkopen, boven de markt en al jaren hebben we die hausse aan aanbod nog niet gezien. Maar met de huidige stimulans van het overnamespektakel in de top van de markt en een paar gezonde jaren achter de rug (2005, 2006 en een goed lopend 2007) vinden nu ook de MKB-ondernemers de weg naar de overnamebemiddelaars.  Na een topjaar voor Diligence in 2006 zijn de indicaties zodanig dat we een nieuwe top in 2007 tegemoet gaan.

Beste ondernemers, als u wilt profiteren van de aankomende overnamehausse in het MKB, biedt dan nu uw bedrijf aan. De omstandigheden zijn optimaal: er zijn kopers zat, de prijzen die betaald worden zijn goed, de banken financieren gemakkelijker dan voorheen en zelfs de overheid doet haar best om bedrijfsovernames in het MKB te stimuleren en te faciliteren. Als u het nu niet doet……dan doet u het volgend jaar. Of het jaar daarna. Maar zeg niet dat we u niet geïnformeerd hebben!
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "De stand van de markt"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)