Terug naar: Publicaties

Diligence betrouwbare partner bij bedrijfsovername

Door redactie op 12-05-2007

Een bedrijf kopen of je eigen bedrijf verkopen is geen alledaagse bezigheid. Het is over het algemeen een van de belangrijkste beslissingen in het leven van een ondernemer en dat moet weloverwogen gebeuren. Er komen heel wat zaken tijdens dit proces op de ondernemer af, waarbij hij alle steun kan gebruiken. Het traject kent vele valkuilen, zakelijk gezien, maar veelal ook op het emotionele vlak. Je hebt dan iemand nodig die van alle ins en outs op de hoogte is, die met je meedenkt en je op professionele wijze begeleidt. Hans Wijnen, partner en intermediair bij diligence, is specialist in het begeleiden en overnemen van alle zorgen van een ondernemer gedurende het hele koop-of verkoopproces van een bedrijf.

Diligence is een onafhankelijke organisatie die bedrijfsovernameprocessen binnen het MKB begeleidt. Zij heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld als dé partner in koop- en verkoopprocessen voor bedrijven in het midden- en kleinbedrijf. En met succes. Steeds meer ondernemers weten de weg naar de specialisten van Diligence te vinden. Hans Wijnen: “Wij zien vaak dat ondernemers in eerste instantie zelf aan de slag gaan. Zij lopen dan al snel tegen een brij van regels, emoties en lastige vragen aan. Daarin kan je eenvoudig verstrikt raken. Twijfels over het juiste moment en of het bedrijf wel voldoende waard is om het pensioen mee af te dekken, zijn voorbeelden van emoties die loskomen. Zeker als er sprake is van een door omstandigheden noodgedwongen verkoop waardoor de ondernemer ‘zijn kindje’ moet achter laten, iets waar jarenlang ziel en zaligheid in is gestoken. Aan de andere kant is een ondernemer die een bedrijf wil kopen vaak bezig met het verwezenlijken van zijn droom. Een veel voorkomende valkuil is dat vooral de positieve kanten van een eigen bedrijf worden benadrukt. Dan komt het moment dat de ondernemer behoefte heeft aan overzicht en een kritische onafhankelijke blik. Dat is vaak het tijdstip waarop er bij ons wordt aangeklopt. Wij zorgen dan in eerst instantie dat de rust wederkeert, zodat de ondernemer met beide benen op de grond prioriteiten kan stellen en weer tijd heeft voor de dagelijkse gang van zaken.”

Waterdichte werkwijze

Het hele traject van een aankoop of verkoop duurt vaak lang. Een periode van zes tot twaalf maanden zijn daarin eerder regel dan uitzondering. Hierdoor wordt de samenwerking bij een bedrijfsoverdracht vaak behoorlijk intensief. Wijnen: ”Diligence maakt gebruik van een degelijk stappenplan, dat al naar gelang de wensen en de effectiviteit op de klant aangepast wordt.” Een belangrijke stap bij het verkopen is het samenstellen van het verkoopteam en de rolverdeling. Behalve de ondernemer en de intermediair maakt de accountant vaak deel uit van het team, maar het komt ook regelmatig voor dat een huisadviseur of een andere vertrouwenspersoon van de ondernemer betrokken wordt. Wijnen: ” De huisaccountant kent de onderneming van A tot Z en kan dus snel en doelgericht de belangrijke feiten op tafel leggen.” De ondernemer en de intermediair van Diligence onderzoeken als eerste of de onderneming verkoopklaar is. Indien noodzakelijk worden hiervoor de gewenste maatregelen getroffen. Vervolgens stellen ze gezamenlijk een nauwkeurig en anoniem verkoopprofiel op waarna er een lijst wordt samengesteld van potentiële kandidaten. Hiermee gaat de intermediair actief zoeken in de markt. Dit gaat per telefoon, mailings, internet, maar met name via het uitgebreide goed onderhouden landelijke netwerk waar Diligence over beschikt.

Wijnen: “De betrokkenheid binnen Diligence is groot, omdat we de ondernemer het beste uit de markt willen bieden. Als een partner op zoek is naar een kandidaat, zoeken alle collega’s binnen Diligence mee!” Dat vergroot de kans op het vinden van de perfecte kandidaat enorm. Is die eenmaal gevonden, dan starten de onderhandelingen. Wijnen: “Waar heel secuur naar wordt gekeken is of de visie en manier van ondernemen tussen de verkopende en kopende partij overeenkomen. Diligence probeert natuurlijk altijd de best mogelijke financiële deal voor de klant te realiseren. Maar de transactie wordt ook in relatie tot de toekomst en de kansen en bedreigingen bezien. Bij onderhandelen is geen plaats voor emotie en dan is de rol van intermediair cruciaal.

De wensen van de opdrachtgever staan hierbij altijd centraal. Zodra overeenstemming op hoofdlijnen is bereikt, volgt het tekenen van een intentieverklaring. Zijn al deze stappen gezet, dan volgt nog het due diligence onderzoek. De accountant van de koper of specialisten op dit terrein verifiëren nogmaals de cijfers van de ter overname aangeboden onderneming en onderzoek de juridische-, personele- en fiscale consequenties. Als hier een akkoord op is, de verkoopvoorwaarden definitief zijn en de financiering rond is, dan volgt de definitieve transactie bij de notaris en is de koop een feit. Bij de koper verloopt het proces vrijwel hetzelfde. Bij het koopproces ondersteunt Diligence de ondernemer teven bij het opstellen van een businessplan door de koper. Voor het rond krijgen van de benodigde financiering is een degelijk ondernemersplan vaak van essentieel belang. Wijnen: “ Op dit moment is de vraag groter dan het aanbod. Dit betekent dat er vertrouwen is in de markt en dat is natuurlijk een goed teken. Bovendien biedt dit weer extra mogelijkheden voor een verkopende partij.”

Op en top professionals

Binnen Diligence werken momenteel twaalf zelfstandige intermediairs binnen een partnership samen. Wijnen: ”Het zijn allen professionals die actief en initiatiefrijk zijn. Ze kennen de regio waar ze wonen en werken, het sociaal maatschappelijk leven en zij hebben hun sporen in het bedrijfsleven verdiend. De meeste zijn zelf ondernemer geweest.” Met hun omvangrijke -vaak landelijke- netwerk weten ze vraag en aanbod discreet bij elkaar te brengen, omdat er altijd om geheimhouding wordt gevraagd. Zij regelen afspraken, voeren de onderhandelingen en houden de regie, zodat het gehele proces harmonieus verloopt. Wijnen: “Diligence-intermediairs zijn streng geselecteerd naar opleiding, ervaring en betrouwbaarheid. Ze hebben een specialisme, hebben aanvullend breed georiënteerde opleidingen gevolgd en bovendien zijn ze aan een gedragscode gebonden. Hier hechten wij grote waarde aan, zodat onze klanten verzekerd zijn van een degelijke en betrouwbare gesprekspartner.”

Tips

Hans Wijnen wil nog een aantal belangrijke tips aan toekomstige kopers en verkopers kwijt: “Natuurlijk kent u als ondernemer uw bedrijf als geen ander, bent u een doorgewinterde onderhandelaar en staat u met beide benen op de grond. Maar ga nooit alleen aan de onderhandelingstafel zitten. Fouten zijn snel gemaakt, maar zijn vaak in het vervolgtraject moeilijk of helemaal niet te herstellen en kunnen zelfs desastreus zijn. Realiseer u terdege dat dergelijke gesprekken met goede zakenrelaties en kennissen niet zelden in een desillusie eindigen, wat de relatie weer zwaar onder druk kan zetten of soms zelfs beëindigd. Ook is het van belang dat de verkoop niet aan de grote klok wordt gehangen. Dit kan weer leiden tot onnodige commotie en onrust bij uw klantenkring en personeel. Kortom, zorg dat u iemand heeft die u uit de wind houdt en met wie u vrij kunt sparren. Ons team van specialisten staat altijd klaar om ook u te begeleiden naar een succesvolle overdracht.”

De naam Diligence betekent in het Frans voortvarend en ijver, en die indruk heeft Hans Wijnen in ieder geval overtuigend achtergelaten.

Diligence Amsterdam
Haarlemmermeerstraat 1
1058 KJ Amsterdam
T: 0318 - 506 060
F: 0318 - 505 999

Tekst: Ineke Snow
Fotografie: Karen Veldkamp              
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Diligence betrouwbare partner bij bedrijfsovername"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)