Terug naar: Publicaties

Financiering van bedrijfsovernames in het MKB: twee nieuwe stimuleringsmaatregelen

Door redactie op 12-03-2009

Ondanks kredietcrisis financieringsmogelijkheden voor MKB

Het ministerie van Economische Zaken biedt ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) de helpende hand. De kredietcrisis raakt iedereen, zo ook het MKB. Banken zijn terughoudend met het verstrekken van leningen, maar dankzij de verruiming van het Besluit Borgstellingen MKB (BBMKB) is het voor MKB’ers vaak mogelijk om toch financiering te krijgen. Hierdoor kunnen zij blijven ontwikkelen en innoveren. Kortom, hierdoor kunnen zij verder met ondernemen!

De verruiming van de BBMKB houdt het volgende in: bedrijven tot maximaal 250 werknemers krijgen extra steun in de rug, doordat Economische Zaken nu ook voor deze bedrijven garant staat (dit was voorheen tot 100 werknemers). Voor starters staat het ministerie garant voor leningen tot 200.000 euro (dit was 100.000 euro). Het maximale garantiebedrag per bedrijf is verhoogd naar 1,5 miljoen euro (in plaats van 1 miljoen).

Klik hier voor meer informatie over deze borgstelling.

Groeifaciliteit is mede bedoeld voor bedrijfsovernames MKB

De Groeifaciliteit biedt financiers (banken en participatiemaatschappijen) van MKB-ondernemingen nu een overheidsgarantie van 50% voor financieringen met risicokapitaal. Hierdoor neemt het risico voor de financiers aanzienlijk af en wordt het voor een bank of participatiemaatschappij aantrekkelijker een financieringsaanvraag te honoreren. Door de overheidsgarantie aan de financier heeft de MKB-ondernemer meer kans van slagen bij het zoeken naar kapitaal.

Voor banken is de Groeifaciliteit echter nog een relatief nieuw fenomeen. Ook is het verstrekken van achtergesteld vermogen geen alledaagse manier om de kredietbehoefte van de klant in te vullen. Een veel gehoord geluid is dat het accountmanagement van de bank niet direct ziet wat de Groeifaciliteit toevoegt op de bestaande staatsgarantie vanuit de BBMKB. Inmiddels zijn 15 kapitaalverschaffers, te weten de banken ABN AMRO, Rabo, Fortis en Frieslandbank en 11 participatiemaatschappijen, toegetreden tot de regeling. Verdere uitbreiding van het aantal aan de regeling deelnemende banken en participatiemaatschappijen wordt verwacht.

Met de Groeifaciliteit kan mogelijk een toevoeging op de bancaire zekerhedenpositie en solvabiliteit worden verkregen, waardoor de bank de kredietaanvraag toch kan honoreren. Klik hier voor meer informatie over deze groeifaciliteit.

Bron: SenterNovem
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Financiering van bedrijfsovernames in het MKB: twee nieuwe stimuleringsmaatregelen"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)