Terug naar: Publicaties

Fiscus vriendelijker bij bedrijfsopvolging

Door redactie op 16-08-2004

Naar verwachting zal in de komende jaren een toename van het aantal bedrijfsoverdrachten plaatsvinden, met name als gevolg van de vergrijzing. Staatssecretaris Wijn van Financiën wil deze bedrijfsopvolging minder zwaar gaan belasten. Op 9 juli jl. heeft de ministerraad hiertoe twee voorstellen aangenomen, die betrekking hebben op de ´ondernemingsvrijstelling´ en de ´geruisloze doorschuiving´.

Ten eerste zal de fiscale vrijstelling bij schenkingen en erfenissen van ondernemingsvermogen worden verhoogd van 30 procent naar 50 procent;

Ten tweede zullen de regels voor het belastingvrij voortzetten van een eenmanszaak worden verruimd. In de huidige wetgeving moet de koper tenminste 36 maanden in de onderneming werkzaam zijn of gedurende deze periode mede-ondernemer zijn. Wanneer dit niet het geval is moet de verkoper belasting betalen over stille reserves en goodwill, zoals boekwinsten op bedrijfspanden. Deze periode zal worden teruggebracht tot 24 maanden.

De maatregelen zullen in het belastingplan 2005 worden opgenomen. Dat betekent dat beide maatregelen op 1 januari 2005 van kracht worden. Deze maatregelen zullen de rijksoverheid ongeveer zestig miljoen euro gaan kosten.

Bron: nieuwsbericht Ministerie van Financiën
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Fiscus vriendelijker bij bedrijfsopvolging"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)