Terug naar: Publicaties

Grote vraag naar ICT

Door Diligence Services B.V. op 18-07-2006

Ondanks de economisch wat moeilijkere jaren die achter ons liggen, zagen we dat er toch vraag bleef naar goede ICT-bedrijven. Deze vraag is sedert het derde kwartaal van 2005 fors toegenomen; duidelijk aantrekkende (vervangings-) investeringen bij klanten, het moeilijker kunnen vervullen van vacatures, vertrouwen in het doorzetten van het economisch herstel en zelf willen groeien en waarde creëren zijn redenen voor bedrijven in deze branche om nu andere bedrijven over te nemen.

Toch zien we bij veel ondernemers die nadenken over een eventuele verkoop of bedrijfsoverdracht een aarzeling om dit proces nu te starten. Veelal komt deze aarzeling voort uit het feit dat het in de MKB-markt een sterke gewoonte is om voor het bepalen van de verkoopprijs terug te kijken naar de resultaten van de afgelopen jaren. Banken versterken deze gewoonte door - zeker naarmate het te financieren bedrag kleiner wordt - zich bij de financiering voor de kopende partij hier eveneens op te richten. Waar door velen onvoldoende bij stil wordt gestaan is dat de duur van het verkoopproces en de prijs ook voor een belangrijk deel bepaald worden door de vraag en het aanbod in de markt.

Dat ondernemers beseffen dat de resultaten uit het verleden geen garantie, noch een beperking geven voor de toekomst, blijkt uit de enorme vraag vanuit strategische kopers nu de ICT-markt weer aantrekt en de bereidheid van deze kopers om een goede prijs voor een goede onderneming te betalen.

Twee voorbeelden uit de praktijk

1. Vanwege het ontbreken van een bedrijfsopvolger werd begin dit jaar door Diligence een goed georganiseerde en reeds 20 jaar bestaande ICT-onderneming in de randstad begeleid bij de verkoop. Direct de eerste week kwamen vele aanvragen voor informatie binnen en in 5 weken hadden 25 potentiële kopers zich gemeld. Twee weken later waren dit er ruim 30 en hadden we 5 serieuze biedingen binnen. Hieruit is door de verkopers dé partij gekozen waar zij het beste gevoel bij hadden. In totaal hebben zich ruim 50 potentiële (m.n. strategische) kopers zich gemeld. Op één na zijn deze nog steeds geïnteresseerd in een overname in de ICT ...!! De duur van de periode tussen de aanvang van de opdracht voor begeleiding van de verkoop en de ondertekening van de intentieverklaring was slechts drie maanden. Door vakanties en financiering heeft het daarna nogmaals drie maanden geduurd tot de uiteindelijke succesvolle afronding van het overnameproces en overdracht van de aandelen bij de notaris. Dat het afscheid van je bedrijf ook een heel leuk en bijzonder vervolg kan krijgen bewijst dit voorbeeld maar weer eens: de kopers hadden reeds een ICT-bedrijf, maar zijn - na samenvoeging van beide bedrijven - doorgegaan onder de naam en in het pand van de verkopers en er wordt nu in de overdrachtsperiode samengewerkt alsof zij al jaren partners zijn...

2. Dit voorbeeld betreft een nog lopend project, waarvan de opdracht tot begeleiding in februari van dit jaar is verkregen en waarvan medio april het anonieme verkoopprofiel onder de ruim 50 geïnteresseerde kopers uit het vorige voorbeeld is verspreid. Het betreft hier een internationaal opererende ICT-dienstverlener, actief bij grote vooraanstaande klanten en organisaties in de (chemische) industrie, transport en overheid en gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en beheren van state-of-the-art en op maat gesneden (Oracle) database oplossingen. De oprichters / eigenaren wilden vanwege leeftijd en het ontbreken van opvolging het bedrijf verkopen. Omdat Diligence een lijst had liggen met een zeer groot aantal geïnteresseerden, kon direct met oriënterende gesprekken gestart worden, waren er medio juni drie serieuze biedingen binnen en werd de intentieverklaring eind juni getekend. Ook hier een relatief kort proces van vier maanden.

Natuurlijk is het verkrijgen van een aantal (concurrerende) biedingen in een zeer korte periode in beide bovenstaande voorbeelden geen garantie dat dit ook bij de verkoop van uw bedrijf zo zal zijn, maar u kunt nu wel profiteren van grote vraag in de markt én de forse lijst met potentiële kopers die bij Diligence bekend zijn en die nu willen kopen...

Ronald van der Graaf RA RC
Intermediair en waarderingsdeskundige
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Grote vraag naar ICT"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)