Terug naar: Publicaties

Interessant onderzoeksmateriaal

Door redactie op 12-02-2005

In MKB overnameland zijn we gauw geneigd elkaar na te praten en uit te gaan van wat wellicht ooit waar geweest is. Inmiddels is er recent onderzoeksmateriaal van wetenschappers van de Hogeschool Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam en EZ. Zij onderzochten het fenomeen van de bedrijfsopvolging in Europa en in Nederland en kwamen tot soms verrassende bevindingen. Wij pikten er een paar van de opmerkelijkste voor u uit:

  • het percentage overdrachten binnen de familie is gedaald van 35% eind jaren negentig naar 22% in 2003 en het percentage overdracht naar derden (MBI en strategische kopers) is gestegen van 17% naar 50%;
  • bedrijfsovernames leiden in vergelijking met startende ondernemingen tot hogere productiviteit en meer innovatie, maar ook tot een vermindering van het aantal banen. Echter de banen die er zijn worden meer zekergesteld, omdat overnames een hogere overlevingsgraad laten zien dan start-ups;
  • er zijn indicaties dat bedrijfsopvolging binnen de familie, hoewel minder complex dan alle alternatieven, minder gunstig voor de economie is dan opvolging door een externe partij;
  • adviseurs bij bedrijfsovernameprocessen blijken te weinig aandacht te schenken aan het emotionele aspect van deze processen.

En wat betreft deze laatste: U weet inmiddels van Diligence dat wij al jaren benadrukken dat de factor emotie één van de belangrijkste elementen is om rekening mee te houden in het verkoopproces bij ondernemingen in het MKB. Het wordt tijd dat de andere adviseurs dat ook gaan doen.

Bron: Rapport "Business succession: economic disaster or a blessing in disguise?" Coördinator: drs. A.L.M. van Teeffelen, docent / onderzoekscoördinator Bedrijfsopvolging van het Institute of Business Administration van de Hogeschool Utrecht (lex.vanteeffelen@hu.nl).
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Interessant onderzoeksmateriaal"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)