Terug naar: Publicaties

Intermediairs en accountants kunnen niet zonder elkaar

Door redactie op 16-03-2003

Het kopen of verkopen van bedrijven is teamwork. Uit eigen ervaring weten we dat een goede, nauwe samenwerking tussen intermediair en accountant in elk overnameproces onontbeerlijk is. Sterker nog, het is vaak een voorwaarde voor een geslaagde overname.

De accountant kent de onderneming die verkocht moet worden al vele jaren en doorziet de cijfers van het bedrijf als geen ander. Hij zou deze informatie dus heel goed in bijvoorbeeld een informatiememorandum kunnen presenteren. Bovendien heeft de accountant altijd een idee over de waarde van de onderneming, welke hij zou kunnen vertalen naar een waardebepaling. Zodoende kan hij invulling geven aan de altijd aanwezige informatievoorzieningsbehoefte in een verkooptraject. Waar de accountant zich minder thuis voelt, is op het gebied van het zoeken naar en vinden van kopers. Hij kan altijd wel één of twee potentiële kandidaten benaderen in zijn praktijk en in zijn netwerk, maar hij heeft niet de tijd en de instrumenten, en eigenlijk ook niet de zin, om zo'n hele markt te gaan verkennen, vele contacten te leggen en alle in aanmerking komende partijen te bellen. Ook ten aanzien van het onderhandelingsproces is de accountant vaak terughoudend. Hard onderhandelen kost hem in ieder geval de goede relatie met de koper, zeker als hij deze zelf heeft aangedragen. En als hij te weinig uit de onderhandelingen sleept, doet hij zijn cliënt tekort.

Juist op deze twee gebieden vult de bemiddelaar of intermediair de accountant uitstekend aan: de intermediair is van nature gericht op het zoeken en vinden van kopers en doet daarnaast elke dag niets anders dan het leggen van contacten tussen kopers en verkopers, het voeren van onderhandelingen en het in goede banen leiden van koop- en verkoopprocessen. Kortom: de bemiddelaar en de accountant vormen in principe een koppel dat elkaar uitstekend aanvult. In onze praktijk zien we dit soort aanvullende dienstverlening steeds meer. Er komt meer begrip en waardering, ook vanuit de wereld van de accountants, voor het belangrijke werk van de intermediair, dat een specialisme en een vak op zich is.  Op grond van het bovenstaande zoekt Diligence continu samenwerking met accountants en administrateurs. We hebben deze partijen het nodige aan complementariteit te bieden. Vandaar dat we onlangs een samenwerkingsovereenkomst met de NOAB (Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen) zijn aangegaan. Concreet betekent dit dat Diligence NOAB-leden ondersteunt bij koop- en verkoopprocessen.en dat we cliënten/ondernemers van NOAB-leden voorlichten over de praktijk van bedrijfsovernames.Ook aan andere accountantsorganisaties bieden wij dit aan. Wilt u hierover als accountantskantoor of als accountantsorganisatie eens met ons van gedachten wisselen, neemt u dan rustig contact op met ons.
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Intermediairs en accountants kunnen niet zonder elkaar"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)