Terug naar: Publicaties

Intermediairs van Diligence begeleiden delicate proces van bedrijfsovernames

Door redactie op 16-05-2004

DelicateOndernemingen wisselen van eigenaar. Omdat de eigenaar daarmee zijn inspanningen van jaren wil verzilveren, omdat het familiebedrijf geen (erf)opvolgers heeft of omdat het een strategisch slimme zet is om het bedrijf over te (laten) nemen. In alle gevallen wordt een proces van waarderen en onderhandelen over de prijs en de voorwaarden in werking gezet. In het MKB is dat een delicaat proces, dat voor de betrokkenen niet zelden gepaard gaat met emoties. Professionele support is onontbeerlijk bij een bedrijfsovername. Diligence is een landelijk netwerk van intermediairs, volledig gespecialiseerd in de begeleiding van bedrijfsovernameprocessenin het MKB.

Spreek Diligence op z'n Engels uit (het betekent 'zorgvuldig' en de term komt terug in het Due Diligence-onderzoek als de overname van een bedrijf in een ver stadium is). Diligence bestaat zes jaar en is de enig onafhankelijke organisatie met een landelijke dekkend netwerk van adviseurs voor bedrijfsovernames in Nederland. Diligence telt momenteel achttien adviseurs (binnenkort zelfs twintig) die actief zijn in het gehele land.

De adviseurs zijn allen zelfstandig ondernemer met ieder een eigen regio. Er zijn duidelijk afspraken gemaakt over de onderlinge samenwerking. 'We acquireren niet in elkaarsregio,' legt intermediair Janvan den Bouwhuijsen uit. 'Maar de klant is koning. Vraagt een nieuwe klant naar een bepaalde intermediair, dan wordt hij of zij naar die persoon doorverwezen. Zo niet, dan delen we in op postcode en hebben we strikt onze eigen regio.'

'Onze klanten zijn zowel kopers als verkopers van bedrijven; we treden echter nooit tegelijk voor beiden op,' vult Ronald van der Graaf aan. Deze werkwijze is bij Diligence vastgelegd in een gedragscode.

Ondanks de zelfstandigheid van de intermediairs, wordt er veel gemeenschappelijk gedaan. Er wordt een overnamekrant uitgegeven en op-leidingen verzorgd, de naam en huisstijl zijn eender en uiteraard is er een gemeenschappelijke website (Diligence.nl). Bovendien is er iedere maand overleg, waarbijvooral gesproken wordt over lopende dossiers en ontwikkelingen op het vakgebied.

De organisatie kent weinig overhead, is bemenst door de leden zelf en allen staan met elkaar in verbinding via een centraal computersysteem. Jan van den Bouwhuijsen:'Maar het blijft natuurlijk people's business, en de persoonlijke advisering is mede afhankelijk van bijvoorbeeld de achter-grond en ervaring van de adviseur.'

Babyboomers

De belangrijkste groep ondernemingen waarbij Diligence de overname begeleidt, zijn middelgrote bedrijven in het MKB.Familiebedrijven waarbij de DGA's bijvoorbeeld wegens hun leeftijd de zaak willen verkopen, maar ook steeds meer startende ondernemers die een bedrijf willen kopen. Diligence waarschuwt dat de babyboomers van na de oorlog aan de vooravond van hun pensioen staan en er dus in het MKB vergrijzing optreedt. Karel Bronsgeest: 'Feit is wel dat drie jaar geleden gemiddeld meer voor een overname werd betaald.' Ronald van der Graaf:'Wachten met verkopen om een hogere prijs te kunnen krijgen, houdt echter een risico in. Wanneer de economie weer aantrekt, zullen veel meer mensen hun bedrijf gaan aanbieden, wat de markt zal beïnvloeden. Dit leidt onherroepelijk tot een stijging van het aantal overnames.'

Hoewel er een wisselwerking is tussen de conjunctuur en de overnames van bedrijven, is die relatie nieteenduidig te leggen. Karel Bronsgeest (52) was en is ondernemer en brengt vanuit die hoek zijn ervaringen in. Samen met Jan van den Bouwhuijsen (45) en Erik R. Honée (46) is hij verantwoordelijk voor het gebied tussen Gouda, Drechtsteden, Tiel, Wageningen en Gorinchem. Van den Bouwhuijsen was twintig jaar lang zelfstandig accountant in het MKB en heeft zijn praktijk van de hand gedaan om bij Diligence adviseur te worden. Honée was twintig jaar advocaat. Ronald van der Graaf (41) is register-accountant en was accountant en financieel manager. Robert Jan Willemsen (45) is bedrijfseconoom en was commercieel medewerker bij verschillende bedrijven. Willemsen en Van der Graaf zijn samen verantwoordelijk voor de regio Groot-Rotterdam.

De intermediairs kennen een gedifferentieerde achtergrond, maar hebben gemeenschappelijk dat zij allen al zeer actief waren op het gebied van fusies en overnames vóórdat zij zich bij Diligence aansloten. Zij kunnen als voormalig adviseur,accountant en/of manager van grote bedrijven bogen op een indrukwekkendestaat van dienst.

Toch is het voor de klant zelf geen massieve, ontoegankelijke organisatie.  Robert Jan Willemsen: 'Een klant heeft rechtstreeks met mij te maken, de ondernemer zit dus tegenover mij persoonlijk. Dat is een groot voordeel van kleinschalig opereren. Dankzij de goede ICT-voorzieningen kunnen we allemaal beschikken over één groot databestand. 'Ook staat Diligence garant voor een hoog kennis-niveau bij alle intermediairs.
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Intermediairs van Diligence begeleiden delicate proces van bedrijfsovernames"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)