Terug naar: Publicaties

Is het in deze tijd van recessie nu wel verstandig om je bedrijf te verkopen?

Door redactie op 12-03-2009

Deze vraag wordt ons tegenwoordig steeds vaker gesteld door ongeruste ondernemers. En terecht. De recessie heeft zijn invloed op de overnameactiviteit, op het gedrag van kopers, verkopers en financiers, op de kredietverstrekking door banken (daar begon het allemaal mee…), op risicoinschatting bij bedrijfsovernames en dus ook op de te realiseren overnameprijzen. Als het optimisme verdwijnt, de risico’s hoger worden ingeschat en financiering niet meer ruim voorhanden is, dalen de prijzen.  Moet je dan nu nog wel je bedrijf ter overname aanbieden en niet liever wachten tot de storm is uitgeraasd? Tja, dat lijkt een logische reactie, maar het is maar de vraag of het verstandig is om te wachten.  Ten eerste weet niemand hoe lang de recessie duurt en of deze niet overgaat in een depressie, die nog een aantal jaren kan duren. Nu kunt u nog een reeks fraaie winsten laten zien uit de jaren 2006 tot en met 2008, terwijl 2009 mogelijk tegen zal vallen. Natuurlijk zal een koper de terugval in 2009 aangrijpen om de waarde van uw bedrijf te relativeren en de prijs omlaag te krijgen. Maar als u drie jaar wacht en de recessie gaat drie jaar duren, dan kunt u slechts een historische reeks van slechte jaren (2009 tot en met 2011) laten zien en zal uw bedrijf zeker lager gewaardeerd worden. Als het herstel na drie jaar zou intreden zou u pas met goed fatsoen in 2014 of 2015 kunnen aanbieden.  Ten tweede zijn er momenteel nog altijd veel kopers in de markt en is het aanbod aan bedrijven nog altijd niet overweldigend. Dat zou de komende jaren kunnen gaan draaien. In dat geval zou de kans om uw bedrijf te verkopen er voor u niet groter op worden.  Ten derde moet u als ondernemer het maar kunnen opbrengen om in economisch slechte tijden gemotiveerd door te gaan, terwijl u in economisch goede tijden eigenlijk al had besloten om binnenkort het bedrijf te verkopen en af te bouwen. De vraag is of dat u gaat lukken en of u niet moet vrezen voor een meer of minder snelle aftakeling van het bedrijf, nu u niet meer enthousiast en gedreven aan het roer staat.  Wij weten ook niet hoe de komende jaren eruit gaan zien, want het is allemaal koffiedik kijken en dezer dagen is het doen van voorspellingen over de ontwikkeling van de economie moeilijker dan ooit. Wat wij wel weten is dat wij u kunnen helpen in het proces van overweging om uw bedrijf al of niet nu ter overname aan te bieden. Daartoe hebben wij enige jaren geleden een hulpmiddel ontwikkeld, genaamd de VerkoopScan.

De Diligence VerkoopScan

Met de VerkoopScan, een uniek door Diligence ontwikkeld product, krijgt u aan de hand van een groot aantal invalshoeken, snel en vrijblijvend antwoord op de vraag of u er verstandig aan zou doen om uw bedrijf nu ter overname aan te bieden of om dat nog even uit te stellen. Voor een relatief gering bedrag van 2.500 euro analyseert een Diligence-intermediair binnen een paar dagen (in plaats van een paar weken, wat gebruikelijk is) uw situatie. Zonder enige verdere verplichting ontvangt u een onderbouwde rapportage met aanbevelingen en een indicatie van de verkoopwaarde van uw bedrijf.

Indien u dus twijfelt of u nu wel of niet uw bedrijf ter overname zult aanbieden, neem dan contact met ons op. Wij zullen - met onze kennis van de overnamemarkt, de stand van vraag en aanbod in uw branche en van waardering van bedrijven in het algemeen - uw vragen beantwoorden na het uitvoeren van zo'n VerkoopScan zonder dat u gelijk vastzit aan een intermediair of aan een ongewis, intensief en relatief kostbaar verkoopproces. U kunt daarna uw besluit meer gericht en meer gefundeerd nemen.

Lees verder: VerkoopScan geeft antwoord op dilemma
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Is het in deze tijd van recessie nu wel verstandig om je bedrijf te verkopen?"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)