Terug naar: Publicaties

Overlijden, Arbeidsongeschiktheid, Scheiding of Exit (OASE) goed geregeld?

Door intermediair Robert de Vries op 30-07-2014

Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de MKB ondernemers in het familiebedrijf helemaal niets heeft geregeld voor de continuïteit van de onderneming als het gaat om Overlijden, Arbeidsongeschiktheid, Scheiding of Exit (OASE). Dat is een zorgelijke situatie, waar snel verandering in moet worden gebracht.

Een bekende tegeltjeswijsheid luidt: "Van het concert des levens, krijgt niemand een program".

We staan hier gelukkig niet altijd bij stil. Wij, de mens, zijn kwetsbaar en we weten niet wat ons in het leven allemaal te wachten staat en dat is misschien wel goed ook. Toch heeft de ondernemer de plicht om zich voor te bereiden op (onverwachte) gebeurtenissen in het leven. Dit is een verantwoordelijkheid die het ondernemen met zich meebrengt. U bent verantwoordelijk voor uzelf, uw familie maar ook voor uw medewerkers en hun familie. Als u wat overkomt, dan moet uw bedrijf (tijdelijk) zonder u verder en dan is het wel zo prettig als dit goed geregeld is.

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er met u, uw familie of het bedrijf gebeurt als u komt te Overlijden, Arbeidsongeschikt wordt, u gaat Scheiden of u het bedrijf gaat verkopen (Exit)?

Overlijden

Een ding in het leven van een mens is zeker: we komen te overlijden. We weten alleen niet wanneer.

Stel u komt nu te overlijden, wat betekent dit dan voor uw bedrijf en uw familie en voor het familiekapitaal?

Wie neemt het bedrijf binnen uw familie over? Is dit besproken met alle betrokken partijen, ook met hen die niet worden geacht het over te nemen? Confirmeren zij zich daar ook aan? Moeten er erfgenamen worden uitgekocht en dus direct worden afgerekend? Is er iets afgesproken in welke termijnen dit moet gaan gebeuren en is de beoogde opvolger dan wel in staat om de overname te financieren? Heeft u fiscale maatregelen genomen om het bedrijf binnen de familie fiscaal vriendelijk over te dragen? Of moet het bedrijf aan derden worden verkocht?

Arbeidsongeschiktheid

Stel: u bent mens. U overkomt een ziekte waardoor u - al dan niet tijdelijk - niet in staat bent langer uw bedrijf te leiden. Wie neemt het stokje dan over? Heeft u zich al afgevraagd of deze persoon dat wil, of dat deze persoon daar wel geschikt voor is, of dat wellicht andere personen ervan uitgaan dat zij het stokje overnemen? Weet hij/zij van de hoed en de rand of is de rest van uw familie wel op de hoogte hoe het loopt en waar u mee bezig bent?

Misschien denkt u "Ach, dan regel ik dat op dat moment wel". Heeft u zich wel eens voorgesteld dat u getroffen kunt worden door een beroerte en u helemaal niet meer kunt communiceren? Dan is het dus te laat en lopen u, uw familie en uw medewerkers het risico dat er verkeerde beslissingen worden genomen die de continuïteit van uw bedrijf in gevaar brengen.

Scheiding

"Tot de dood ons scheidt", dat spreekt u tijdens de huwelijksbeloften uit. Gelukkig komt dit in 2 op de 3 huwelijken ook daadwerkelijk uit.

Mocht u toch in een situatie belanden dat uw huwelijk strandt, dan is het voor u en uw bedrijf goed dat u hier iets voor geregeld heeft. Uw bedrijf en uw medewerkers mogen niet de lasten dragen van een eventuele scheiding. Nog te vaak wordt de financiële afwikkeling van een huwelijk afgewend op het werkkapitaal van het bedrijf, met alle gevolgen van dien. De continuïteit komt daardoor direct in gevaar en dat kan leiden tot een faillissement of gedwongen verkoop.

Het is dan ook niet een kwestie van wantrouwen dat u samen met uw partner reeds nu afspraken maakt over de gevolgen van het eventueel eindigen van uw huwelijk. Het is de plicht die u en uw partner hebben richting het bedrijf, haar medewerkers en hun familie. U kunt nu nog in goede harmonie eerlijke afspraken maken en deze laten vastleggen. Natuurlijk gaan we ervan uit dat zo'n document nooit uit de kast hoeft te worden gehaald, maar mocht het onverhoopt toch zover komen, dan hebben u en uw partner het voor het bedrijf goed geregeld.

Eindiging ofwel overdracht of verkoop van het bedrijf

U begint het bedrijf, of heeft het bedrijf overgenomen, en weet vanaf de eerste dag dat u er uiteindelijk ooit afscheid van zal moeten nemen. Wellicht hoopt u dat een van uw kinderen het bedrijf overneemt, maar het kan natuurlijk ook dat u opvolging buiten de familie gaat, wilt of moet zoeken. Heeft u eigenlijk al nagedacht over wat u gaat doen na de overdracht of verkoop?

Opvolging of verkoop van uw bedrijf verdient een goede planning. Gemiddeld neemt zo'n traject 4,3 jaar in beslag. Naast de vraag wie het bedrijf moet gaan overnemen, de financiering en fiscale trajecten die daarbij horen, moet aandacht worden besteed aan het verkoopklaar maken van het bedrijf. Ook de opvolger moet voldoende klaar zijn om het stokje over te (kunnen) nemen. Dat vergt een gedegen voorbereiding en wellicht opleiding.

Maar...........wat wordt uw rol in de toekomst? Gaat u er volledig uit of blijft u - al dan niet in functie - betrokken, of belandt u in het beruchte zwarte gat? Wat vinden leveranciers of banken van uw exit? Uw opvolging vraagt om een gedegen exit-strategie.

OASE: regel het nu!

We kunnen alle vragen in dit document niet beantwoorden, want iedere situatie is uniek. Wat we wel weten is dat het uw verantwoordelijkheid is uw OASE te regelen. U bent dit verplicht naar uzelf, naar uw familie en naar uw medewerkers en hun families.

Handige instrumenten zijn het instellen van besturingsstructuren zoals het Familieberaad, Het Familie Statuut of een Raad van Commissarissen. Vooral raden wij u aan een draaiboek samen te stellen dat op ieder gewenst moment uit de kast gehaald kan worden om de continuïteit van uw bedrijf te waarborgen in een OASE situatie.

"Van het concert des levens krijgt niemand een program". Regel het daarom nu!
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Overlijden, Arbeidsongeschiktheid, Scheiding of Exit (OASE) goed geregeld?"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)