Terug naar: Publicaties

Scheiden is vaak lijden

Door intermediair Harry Helwegen op 07-10-2011

Bij het horen van het woord ‘scheiding’ denken we meestal aan het beëindigen van een huwelijk. Niet zo snel aan twee compagnons in een bedrijf die uit elkaar gaan. Dit is vaak net zo emotioneel en de gevolgen net zo ingrijpend.

Neem het volgende geval. Twee broers hebben een groot schildersbedrijf. Ze hebben het bedrijf overgenomen van hun vader. Ze schelen 20 jaar in leeftijd: ze komen uit een groot gezin. Karel is de oudste, Peter de jongste.*

Pa had verordonneerd dat Karel 60% van de aandelen zou krijgen en Peter 40%. Gedurende een aantal jaar realiseert het bedrijf een gezonde groei. Twee zoons van Karel komen op een leeftijd dat ze een baan moeten gaan zoeken. Zoals zijn vader Karel op jonge leeftijd in het bedrijf had genomen, zo neemt hij ook zijn twee zoons op. Paul, de oudste - en het meest bijdehand - wordt meteen als bedrijfsleider aangesteld.

Zijn broer Erik, die wat minder begaafd is, krijgt een functie in de spuiterij. Erik is echter een sloddervos. Hij gaat ruw om met spullen die net gelakt zijn, waardoor regelmatig schade ontstaat met als gevolg veel klachten van klanten. Dit tot grote ergernis van Peter die zich juist met kwaliteitsbewaking bezighoudt. Hij spreekt Erik er meerdere malen op aan. Die vindt dat op zijn beurt weer niet prettig, raakt geïrriteerd en beklaagt zich bij zijn vader over het gedrag van zijn oom.

Karel spreekt Peter daar telkens op aan, wat tot spanning leidt tussen de twee broers. Erik zit toch al niet zo lekker in zijn vel, omdat zijn vrouw hem voortdurend voorhoudt dat hij maar in die vieze spuiterij staat, terwijl zijn broer in een mooi pak op kantoor zit en een mooie auto van de zaak heeft.

Omdat zijn vader weinig op het bedrijf aanwezig is, gaat Paul zich steeds meer als een baasje gedragen, ook richting zijn oom Peter. De spanningen tussen Karel en zijn twee zoons enerzijds en Peter anderzijds lopen zover op dat Peter overspannen raakt en ziek thuis blijft. De verhoudingen zijn volkomen verziekt. Karel en Peter praten inmiddels niet meer met elkaar.

Peter ziet al gauw in dat hij niet meer terug kan naar het bedrijf en hij wil ook niet meer terug. Hij en zijn broer Karel moeten maar uit elkaar gaan. Hij becijfert wat naar zijn oordeel de waarde van het bedrijf is en formuleert op grond daarvan een vraagprijs voor zijn belang van 40% in het bedrijf. Hij vraagt een goede vriend, die ‘iets’ in financiële adviezen doet, dit voorstel aan zijn broer over te brengen. Karel vindt het bedrag belachelijk en geeft dit door via door een goede relatie voor wie dit ook niet zijn dagelijks werk is.

Partijen modderen zo nog een half jaar door zonder een stap verder te komen. In tegendeel. Vooral Peter raakt steeds meer verbitterd. Hij maakt zich bovendien ernstig zorgen over de waarde van zijn aandeel in het bedrijf. Er worden enorme bedragen uitgegeven aan investeringen en sponsoring, wat in zijn ogen nutteloos is. Karel en zijn zoons rijden inmiddels in peperdure auto’s en eten in de duurste restaurants op kosten van de zaak. Hij merkt nu ook hoe vervelend het is dat hij met 40% van de aandelen feitelijk niets te vertellen heeft. Karel bepaalt wat er gebeurt. Hij heeft immers de meerderheid van de aandelen en vindt het eigenlijk wel prima zo. Hij heeft er geen belang bij om de aandelen van Peter te kopen. Hij heeft het nu toch al voor het zeggen en in de aandeelhoudersvergadering stemt hij telkens tegen dividenduitkering.

Lees het volledige artikel op de website van de Ondernemingsbeurs.

* in verband met de privacy zijn de namen van de betrokkenen veranderd
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Scheiden is vaak lijden"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)