Terug naar: Publicaties

Succesvolle bedrijfsovername begint met de keuze van de juiste intermediair

Door redactie op 23-02-2008

Vroeg of laat krijgt iedere ondernemer ermee te maken. Een bedrijf verkopen of kopen is een ingrijpende beslissing in het leven van de MKB’er, een beslissing die vaak met tal van emoties gepaard gaat. Zaak is het hoofd koel te houden en weloverwogen het overnameproces te doorlopen. Dat dit geen sinecure is spreekt voor zich. Een intermediair kan de ondersteuning bieden die nodig is om een bedrijfsovername succesvol te laten verlopen. Diligence is specialist in bedrijfsovernames en begeleidt ondernemers in het hele overnameproces.

Bijna alle intermediair van Diligence hebben een eigen bedrijf gehad en weten dan ook als geen ander waar op te letten bij een bedrijfsovername. Zij zijn betrokken, persoonlijk en onafhankelijk. Wij spraken met Hans Wijnen, partner en intermediair van Diligence, en Ton Polman van VOA Acces, één van de bedrijven die door Diligence vakkundig begeleid is bij de management buy-out.

In de kast

“Ondernemers zijn vaak geneigd eerst zelf aan de slag te gaan wanneer zij zich op het overnamepad begeven,”aldus Wijnen. “Dat is wel te verklaren; de meeste ondernemers zijn toch mensen die gewend zijn keihard te knokken en hun zaakjes helemaal zelf te regelen. Bij een overname komt echter zoveel kijken, daar het je gewoon een specialist bij nodig. Niet alleen wat betreft de (marktconforme) waardebepaling, waarin zowel de huidige marktwaarde en toekomstverwachtingen een belangrijke rol spelen. Maar nog belangrijker is het onderkennen van de valkuilen die een overnametraject nu eenmaal in zich heeft. Het is zaak deze tijdig te onderkennen en te vermijden. De aarde van de specialistische kennis wordt vaak onderschat. Dat kun je nu eenmaal niet alleen.”

Emotioneel proces

Een bedrijfsovername is een traject van maanden, soms zelf langer. Een intermediair begeleidt de ondernemer tijdens het hele overnameproces. Hij of zij is onafhankelijk en, in tegenstelling tot de ondernemer, niet emotioneel betrokken bij het traject. Dat laatste lijkt misschien onbelangrijk, maar emoties kunnen een vertroebeld beeld geven van de werkelijkheid. “Emoties kunnen absoluut een valkuil zijn”,vult Polman aan. “In mijn geval ging het om een management buy-out van VOA Acces. Als je een bedrijf graag wilt, ben je misschien bereid meer te betalen dan verantwoord is. Je moetechter realistisch blijven en ervoor zorgen dat emoties niet de overhand krijgen. Ik heb daarom snel in het proces Diligence ingeschakeld. Ik kende Hans van een netwerkbijeenkomst en het klikte meteen. Het feit dat Diligence vooral op het MKB gericht is, sprak mij enorm aan. Een andere voorwaarde voor mij was dat de intermediair neutraal was; ik wilde iemand die puur onafhankelijk werkt. Met Diligence heb ik een perfecte keuze gemaakt. Hans hield me scherp zowel bij de pieken, als de dalen van het hele overnametraject.

Branche gerelateerd

Wat voor een buitenstaander wellicht futiel lijkt, kan voor de onderneming van cruciaal belang zijn, Neem VOA Acces. Het bedrijf is actief op het gebied van bedrijfskundige managementopleidingen en advies. Polman: “We leveren praktische tools voor bedrijfskundige processen. Examens zijn een wezenlijk onderdeel van ons product. Voor de management buy- out moest eerst duidelijkheid gecreëerd worden over de gemaakte afspraken met betrekking tot de opleidingen en examens. Bijvoorbeeld of VOA het alleenrecht hier op heeft en waar ligt het intellectuele eigendom , óók na de management buy-out. Een ander punt was de vraag of het beeldmerk eigendom was VOA Acces of van de verkoper.” Zo zijn er in elke onderneming (legio) specifieke zaken die eerst opgelost moeten worden voor de overname een feit en de champagne ontkurk mag worden. Met het inschakelen van Diligence, kan de ondernemer zich ook tijdens het overnameproces blijven richten op het runnen van zijn onderneming. Dit is van het allergrootste belang omdat hierdoor de continuïteit maximaal gewaarborgd blijft en dat is de belangrijkste basis voor een succesvolle “deal”.

Tekst:     Irene de Muralt
Bron:      Business & Business

 

 
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Succesvolle bedrijfsovername begint met de keuze van de juiste intermediair"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)