Terug naar: Publicaties

Verkoop uw bedrijf in 2005

Door redactie op 16-06-2005

Bent u één van de 130.000 babyboom ondernemers die de komende jaren hun bedrijf willen overdragen? Dan kunt u het best wachten. Als de economie verder aantrekt, zal de winst van uw onderneming stijgen. Uw bedrijf wordt dan meer waard. Andere bedrijven zullen meer geld in hun overnamekas hebben en dus meer voor uw bedrijf willen neertellen. Ja toch? …..  Of misschien toch niet helemaal? Want leidt de huidige economische groei tot aanzienlijke winststijging? Wordt uw bedrijf dan automatisch meer waard? Hoeveel jaren bent u van plan daarop te wachten? In dit artikel belicht ik waarom 2005 een uitstekend jaar kan zijn om uw bedrijf te verkopen.

Is economische groei een winststijging?

Alle voorspellingen wijzen in één richting: de economie zal aantrekken. Na het rampenjaar 2003 is de geraamde economische groei, volgens het CPB, 1,25 % (2004) en 1,5 % (2005). De bedrijfswinsten zijn echter nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Verbeterende arbeidsproductiviteit wordt deels teniet gedaan door de stijging van de loonvoet. Onze prijsconcurrentiepositie verslechtert en gestegen prijzen kunnen lang niet altijd worden doorberekend aan de klanten. De afname van de belastingquote voor vennootschapsbelastingplichtige ondernemers (34,5 % in 2004 tegen 31,5 % in 2005) zal daarentegen wel een positief effect hebben.

Volgens het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf zal het MKB in 2005 traag herstellen. De verwachting is dat de industrie en de groothandel het meest zullen profiteren van het herstel van de economie. De groeiverwachtingen voor de omzet en de winst zijn hier meer dan 3 %. De bouw zal evenals de detailhandel, horeca en autohandel nog steeds stagneren. De overige branches zullen naar verwachting 1 % - 2 % groei laten zien.

De algemene verwachting is dat per saldo het economisch herstel van de wereldhandel geen fors herstel van de bedrijfswinsten in 2005 bij MKB bedrijven zal laten zien.

Hoe lang wilt u nog doorgaan?

Er zijn vuistregels genoeg, die een relatie leggen tussen de waarde van uw bedrijf en de hoogte van de winst. Een hogere winst zal een potentiële koper zeker positiever stemmen. Het verwachte economisch herstel in 2005, met een gemiddelde verwachte winststijging van 1 % - 2 %, zal niet echt leiden tot een forse stijging van de waarde van uw bedrijf. Om echt impact te hebben zou de winst meer moeten stijgen dan een paar procentpunten. Daar komt bij dat de waarde wordt berekend over het gemiddelde van een aantal jaren. Dus moet u minimaal drie jaren mooiere winstcijfers laten zien. U zult dus een tijdje moeten wachten voordat de huidige winstverbeteringen zullen reflecteren in een hogere waarde van uw bedrijf. En heeft u daar wel zin in? Uit een onderzoek van de EU in 2002 blijkt dat een kwart van de gevallen van bedrijfsoverdracht ingegeven is door ziekte, ongevallen e.d. En dat kan nooit goed voor de verkoopprijs van uw onderneming zijn.

Wachten op de massale terugkeer van strategische kopers

In onze dagelijkse praktijk bij Diligence bestaat ongeveer de helft van de transacties momenteel uit MBI (Management Buy-In) of MBO (Management Buy-out) deals. Bedrijven worden overgenomen door particuliere ondernemers, al dan niet werkzaam bij uw bedrijf, en niet door andere bedrijven. Een MBI / MBO kandidaat zal niet betalen voor verwachte synergie effecten en strategische concurrentievoordelen. De verkoopprijzen van bedrijven zijn - na de hausse eind jaren negentig - gedaald gedurende de afgelopen jaren. Strategische kopers hebben zich teruggetrokken en MBI / MBO kandidaten kunnen moeilijker de financiering rond krijgen en zullen minder gauw de hoofdprijs voor uw bedrijf kunnen geven. Dus wachten op de massale terugkeer van strategische kopers lijkt interessant.

De financiële situatie van het bedrijfsleven, gemeten naar rentabiliteit, solvabiliteit en cashflow, is in 2005 en 2004 wat gunstiger dan in de twee jaren daarvòòr. Maar van een uitpuilende schatkist om bedrijfsovernames te financieren is geenszins sprake. Het zal nog heel wat jaren duren voordat de overnamekas weer voldoende gevuld is om de prijzen echt omhoog te drijven.

Prijs wordt bepaald door vraag en aanbod

En dan is er nog een ander aspect. Bij veel vakgenoten, intermediairs in bedrijfsovername en -overdacht, werd het afgelopen jaar gekenmerkt door het “uitverkopen van de portefeuille”. In onze praktijk bij Diligence zien we dat de vraag naar bedrijven duidelijk is aangetrokken in 2004, maar dat het aanbod achter blijft. Naast een aantal prachtbedrijven in portefeuille, is het aanbod van mooie, degelijke bedrijven om te verkopen momenteel beperkt. Het jaar 2004 werd dus gekenmerkt door weinig aanbod en een stijgende vraag.

De varkenscyclus bestaat nog

Met 130.000 babyboomondernemers in de wachtkamer, die massaal staan te wachten op betere economische tijden, moet er een “prop” in de markt zitten. Als het dus een tijdje economisch voor de wind gaat en de bedrijfswinsten stijgen, dan kun je verwachten dat de verkopers massaal in de markt stappen. Het oude principe van de varkenscyclus doet dan zijn intrede: als de prijs laag is wil niemand verkopen, als de prijzen stijgen stapt iedereen in en daalt de prijs weer. Door het gestegen aanbod heeft een potentiële koper meer keuze. Het wordt dus moeilijker om uw bedrijf te verkopen.

Vorig jaar was de vraag hoog en het aanbod laag. Niemand weet wat het dit jaar zal brengen. Maar ik wil u één overweging meegeven voor 2005. Als u al langer speelt met de gedachte om uw bedrijf over te dragen, vraag dan eens een gesprek aan met een intermediair van Diligence. Het jaar 2005 is nog niet zo’n gek jaar om uw bedrijf te verkopen. U kunt altijd de markt eens verkennen of alvast een indicatie van de waarde van uw onderneming vragen.

Diligence.nl
Tel.nummer 0186 - 642 480

 
Print deze pagina    Stuur door per e-mail

Reageer op "Verkoop uw bedrijf in 2005"

 Naam*
   
 E-mailadres* (wordt niet gepubliceerd)
   
 Website (voorbeeld: http://www.uwsite.nl)
   
   
Houd mij via e-mail op de hoogte van reacties
   
Neem de code uit de bovenstaande afbeelding over om verder te gaan
   

Terug naar: Publicaties

BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)