Begeleiden bij de koop van een onderneming

 

Definitie product

Diligence begeleidt ondernemers bij het (eventueel) zoeken naar een onderneming ter overname en bij de realisatie van de beoogde acquisitietransactie.

 

Toelichting

Zowel ondernemers die al een bedrijf hebben en een acquisitie willen doen als startende ondernemers, die een bedrijf willen kopen, hebben behoefte aan de expertise van een specialist in bedrijfsovernames. Niet alleen omdat deze kennis en ervaring heeft in het begeleiden van dit soort processen, de waarde van een bedrijf goed kan inschatten en ook de onderhandelingen met de verkoper goed kan voeren, maar ook omdat hij een netwerk heeft dat hem in staat stelt om snel overnameprooi te vinden, om te weten wat er waar in de markt speelt enz. Met zijn vele contacten kan de Diligence intermediair snel schakelen, wensen breed in de markt uitzetten en potentiële overnametargets discreet benaderen, zonder dat gelijk de identiteit van de koper bekend is. In de loop der jaren heeft Diligence aldus vele kopers begeleid bij de acquisitie van een bedrijf.

 

Omschrijving dienstverlening en werkzaamheden

De dienstverlening van Diligence bestaat uit het in kaart brengen van de wensen en eisen van de koper alsmede diens financieringscapaciteit, het samenstellen van een gericht zoekprofiel en daarmee op discrete wijze de markt benaderen op zoek naar overnameprooi, het leggen van de contacten met overnametargets en hun eventuele adviseurs, het opvragen en beoordelen van de benodigde informatie, het beoordelen van de vraagprijs, het onderhandelen met de verkoper en / of diens adviseurs, het uitwerken van het onderhandelingsresultaat in een intentieovereenkomst, het begeleiden van het door de koper in te stellen due diligence onderzoek en het bespreken en uitonderhandelen van de consequenties van de bevindingen van dit onderzoek, het regelen van de financiering en tenslotte het (helpen) vastleggen van de bereikte transactie in de benodigde contractuur tot aan de levering van de aandelen bij de notaris. Waar specifieke expertise is vereist op het gebied van fiscale en juridische zaken e.d., begeleidt de Diligence intermediair de ondernemer in het proces met deze specialisten. De Diligence intermediair zoekt en vindt aldus ter overname aangeboden ondernemingen en voert de regie over het gehele koopproces. Bij eventuele nazorg (conflict met de verkoper, nakomen van afgesproken verplichtingen etc.) kan de kopende ondernemer ook een beroep doen op de Diligence intermediair.

 

Tarifering

Uurtarief dan wel fixed fee, in combinatie met een succesfee over de via de Diligence onderhandelde transactiewaarde dan wel een vaste, vooraf overeengekomen succesfee.


BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)