Bereid je mentaal voor op een overname

Door onze redactie

Advies van voormalig ondernemer F. van der Meer:

“Je kunt niet de stap zetten om je onderneming te verkopen en halverwege terugkrabbelen. Daarom is het belangrijk dat je de tijd neemt om je mentaal voor te bereiden op de verkoop van je bedrijf. Dat duurt een paar jaar”. F. van der Meer nam die tijd en was vorig jaar dan ook klaar voor de overname van zijn technische handelsonderneming Elmeq door het beursgenoteerde Eriks uit Alkmaar. Zijn reden voor de verkoop is eenvoudig: “Er is meer dan alleen werken”.

Elmeq startte 23 jaar geleden als importeur van producten op het gebied van aandrijftechniek. In de loop der jaren bouwde het bedrijf een toonaangevend programma op van producten uit Europa, de Verenigde Staten en Azië. Elmeq ontwikkelde zich ook tot een ingenieursbureau op het gebied van technische automatisering. Zeventien jaar geleden werd een zusterbedrijf in Spanje opgericht en twaalf jaar geleden een in België.

Het moment dat de heer Van der Meer definitief besloot zijn bedrijf te verkopen, kwam dus niet onverwacht. Hij had zich al enkele jaren voorbereid op het moment dat hij afscheid zou nemen. Die voorbereidingstijd gold niet alleen voor hem persoonlijk, maar ook voor Elmeq.

Er werd een profielschets gemaakt van het bedrijf dat Elmeq over zou nemen. De heer Van der Meer: “Je maakt zo’n schets want je geeft je bedrijf natuurlijk niet zomaar uit handen. Het was voor mij duidelijk dat het een onderneming moest zijn met respect voor de veertig medewerkers van Elmeq. Bovendien moest het als zelfstandig bedrijf met behoud van de eigen identiteit in de markt blijven opereren onder leiding van managers uit eigen Elmeq kweek. Bovendien moest het een financieel sterke partij zijn, die door de overname synergie-voordelen kon behalen.”

Deurmat

Elmeq had weliswaar een duidelijke visie over de toekomst van het bedrijf onder andere vleugels, maar bij welke onderneming hoorden die vleugels? Hoe zoek je een kandidaat koper? Bijna twee jaar geleden viel het blad Opportunities bij Elmeq op de deurmat en daarmee was de eerste kennismaking met Diligence een feit. De heer Van der Meer besloot contact te zoeken met Diligence en hij kwam bij Rob Willemsen terecht. Samen met de huisadvocaat van Elmeq zocht Willemsen naar mogelijke kandidaten. Hun zoektocht resulteerde in een long list van zo’n twintig ondernemingen.

Met de profielschets in de hand kon al snel een selectie worden gemaakt van serieuze gegadigden, waarmee oriënterende gesprekken werden gevoerd. Uiteindelijk werd duidelijk dat Eriks uit Alkmaar de meeste gelijkenis vertoonde met het profiel dat de heer Van der Meer had geschetst en konden de besprekingen met Eriks starten.

Rob Willemsen van Diligence was ook bij die onderhandelingen aanwezig. Van der Meer: “Ik heb de samenwerking met Diligence als heel prettig ervaren. We hadden een goed, open contact en we kregen van Diligence goede ondersteuning in het hele proces, onder andere doordat Diligence dankzij zijn netwerk ook andere disciplines kon inschakelen.”

Terugkijkend op het hele proces concludeert de heer Van der Meer dat het allemaal ‘niet tegenviel’. “Het is wel een langdurig proces, maar dat realiseerde ik me vooraf al. Je moet voor een dergelijk proces toch zeker anderhalf jaar uittrekken. Met name een due diligence onderzoek kost veel tijd en de partij die je overneemt heeft ook nog wel andere dingen te doen. De agenda’s zijn altijd vol, dus het is een opgave om voortgang in het proces te houden.” Wat in ieder geval meehelpt om het proces in gang te houden is een transparante bedrijfsvoering van het over te nemen bedrijf. Elmeq had in de loop der jaren een uitgebreid en helder maandelijks rapportagesysteem opgebouwd, waardoor Eriks ten tijde van de onderhandelingen snel inzicht kreeg in het reilen en zeilen van Elmeq.


BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)