Een levenswerk overgedragen

Door onze redactie

Bijna een kwart eeuw een zaak runnen, samen met je vrouw. Daarnaast nog het gezin; de opvoeding van de kinderen. Ervoor zorgen dat ze allemaal op een goede plek komen. Dat is wat je noemt een levenswerk. Tot op de dag dat je je realiseert dat het ook een keer zal eindigen: zorgen voor anderen; dienstbaar zijn voor anderen; anderen steeds weer naar de zin maken. De tijd komt dat je aan jezelf moet en kunt gaan denken.

Het is 30 augustus, woensdagavond halfzeven. Ik parkeer mijn auto op de gezellige markt van het Limburgse plaatsje Roermond. De zon staat vuurrood laag aan de horizon en werpt een sfeervol licht over de terrasjes in de binnenstad. Door mijn collega Raymond Sieben ben ik geattendeerd op een ondernemersechtpaar dat al 24 jaar lang een bedrijf uitoefent in de binnenstad van Roermond. “Sympathieke mensen met een bijzonder verhaal. Moet je beslist eens mee gaan praten”, vond Raymond.

De winkel is gemakkelijk te vinden. Een vriendelijke uitstraling. Duidelijk maar niet overdreven prijkt de naam aan de gevel: Kaas Party Service de Jong. De deur staat nog open. Binnen word ik opgewacht door mevrouw De Jong. De vriendelijkheid zelve. Ik kijk even rond. De liefde voor het vak straalt af van elk detail in de winkel. Het is er gezellig en alles is netjes verzorgd. Ondertussen voegt mijnheer De Jong zich bij ons. Hun verhaal breekt al gelijk los.

“Al een paar jaar geleden zeiden de kinderen tegen ons”, vertelt mijnheer De Jong, “ wordt het niet eens tijd om te stoppen? Bij de eerste keer dat ze met die opmerking kwamen, was ik zelfs een beetje beledigd. Waarom stoppen? Tel ik soms niet meer mee? Maar je gaat er wel over nadenken. Uiteindelijk kom je dan zelf toch ook tot de conclusie dat het tijd wordt over te stappen naar een ander stadium in je leven. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Emotioneel moet dit eerst verwerkt worden. Het is niet niks afscheid te moeten nemen van een bedrijf waar je 24 jaar met ‘ups’ en ‘downs’ samen met je vrouw in hebt gewerkt. Het is een deel van jezelf geworden.”

Advertentie

Wie kon hen nu helpen bij verkoop van de zaak? Eerst natuurlijk de accountant gevraagd. Dit schoot echter niet op. Vervolgens her en der geïnformeerd, maar ze kwamen geen stap verder. Zelfs ook nog eens zelf een advertentie geplaatst; zonder succes. “Tot ik plotseling een telefoontje kreeg van mijn zwager uit Bussum. Hij vertelde mij dat hij net zijn eigen zaak had verkocht, door bemiddeling van Diligence Baarn, de heer Helwegen. Ik wilde natuurlijk gelijk alles weten. Wat is dat Diligence? Wat kost dat? Etc. Mijn zwager was zo enthousiast over Diligence dat ik direct telefonisch contact opnam. Ik kan het me nog goed herinneren. Het was 16 maart, mijn verjaardag. Ik werd in contact gebracht met Raymond Sieben, Diligence Intermediair in Limburg. In maart zijn we direct gestart en in juli was alles rond. Perfecte begeleiding. Ik ben werkelijk zeer blij op deze professionele manier geholpen te zijn.”

“Wat nu? Wat gaat u doen zodra u de zaak heeft overgedragen?” Een viertal ogen begint ineens te twinkelen. “We gaan een voettocht maken naar Santiago di Compostella!!” “Een bedevaart?” vraag ik verbaasd. “Nou nee hoor,” antwoordt mevrouw De Jong,” gewoon een ongeveer 100 dagen durende wandeltocht. Zonder religieuze bedoeling. Gewoon je geest en lichaam helemaal vrijmaken. Terug naar de basis, naar jezelf. Want onszelf tegenkomen, dat zal zeker gebeuren.”

Ook over de tijd na de voettocht maken ze zich geen zorgen: “We hebben genoeg hobby’s, hoor. Stilzitten kunnen we toch niet. En we hebben natuurlijk onze kinderen en kleinkinderen. Eindelijk eens wat meer tijd om daarvan te genieten.”


BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)