Mannen van staal pakken de draad op

Door onze redactie

Management buy out Roodenberg BV in IJmuiden

F.C. Roodenberg was zo’n ondernemer die vooruit keek. Zijn pensioen kwam in zicht en hij ging tijdig op zoek naar een potentiële opvolger. Hij stuitte op Robert Holtrop die uit de machinebouw afkomstig was. Holtrop zou te zijner tijd het bedrijf Roodenberg BV in IJmuiden van de stichter overnemen, zo was het scenario. Inmiddels is Holtrop, samen met Michael van Son, inderdaad eigenaar van Roodenberg. Maar het scenario moest onverwachts herschreven worden.

Eind 1998 overleed F. Roodenberg plotseling. Wat moest met het bedrijf gebeuren? Robert Holtrop was weliswaar voorbestemd om de nieuwe directeur te worden, maar deze afspraken stonden niet zwart op wit. Voor de continuïteit op korte termijn hoefde de familie Roodenberg niets te vrezen. De dagelijkse leiding over het bedrijf liet de heer Roodenberg al enige tijd aan Robert Holtrop en Michael van Son over. Maar wat waren de ideeën van de familie voor de langere termijn? Koos men voor voortzetting van het bedrijf en de daarbij behorende management buy out? Of waren de aanbiedingen van concurrenten financieel erg aantrekkelijk?

Robert Holtrop besloot Diligence in te schakelen. "Ik ontmoette Rob Beeren van Diligence tijdens de Bedrijvencontactdagen hier in de regio. We raakten aan de praat en ik kreeg de krant Opportunities, die ik bewaarde. Toen deze situatie ontstond heb ik de krant tevoorschijn gehaald en contact opgenomen met Diligence."Rob Beeren fungeerde als intermediair tussen Holtrop en zijn nieuwe partner Michael van Son enerzijds en de familie Roodenberg en hun bemiddelaar KPMG anderzijds.

Hij ontdekte al snel dat er kapers op de kust waren. Concurrenten van Roodenberg BV aasden op de kennis en klanten van het bedrijf en kwamen met zeer aantrekkelijke biedingen. "Uiteindelijk heeft de familie Roodenberg gezegd: wij gaan niet voor de hoofdprijs, maar voor de continuïteit op de langere termijn. Dat is de reden dat wij nu de nieuwe eigenaars zijn", aldus de heer Holtrop.

Zijn partner in de directie is Michael van Son, die gepokt en gemazeld is in de branche. Hij werkt al negen jaar bij Roodenberg en houdt zich nu bezig met zaken als orderbehandeling, productie-organisatie en inkoop. Robert Holtrop richt zich meer op acquisitie, financiën en techniek.

Schaken

Het onderhandelen met de familie Roodenberg lieten de heren Holtrop en Van Son over aan Rob Beeren. "Hij weet hoe het spel gespeeld moet worden en wij niet. Ik heb van het afgelopen jaar wel heel veel geleerd. Onderhandelen is een soort schaken, waarbij je je steeds moet afvragen: welke argumenten gebruik ik op welk moment?" Uiteindelijk hebben de onderhandelingen en de overdracht van activa een jaar in beslag genomen.

Dat was geen gemakkelijk jaar, beaamt Van Son. "We hebben achttien man personeel. Bij hen bestond natuurlijk onzekerheid. We kregen steeds maar weer de vraag over hoe het nu verder moest met het bedrijf. Terwijl we zelf nog niets concreets konden melden. Dat was wel eens moeilijk". Ook in de communicatie met de klanten was het soms niet eenvoudig, vult Holtrop aan: "Klanten begonnen steeds vaker te vragen naar de continuïteit van de onderneming. Gelukkig hebben we van onze vaste klanten het afgelopen jaar heel veel support gekregen."

Medio januari 2000 konden de contracten getekend worden en waren Michael van Son en Robert Holtrop officieel de nieuwe eigenaren. De naam van de onderneming is al veranderd. "We heten nu Roodenberg Staalkabels BV. Enerzijds willen we de naam Roodenberg niet kwijt, want dat is een begrip in onze niche markt en anderzijds geven we door de toevoeging van het woord ‘staalkabels’ meer duidelijkheid over onze business."


BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)