Wegener koopt weekbladtitels

Door onze redactie

Diligence helpt uitgever aan vooraanstaande koper

Dick Willems (55) vond het mooi geweest. Ruim dertig jaar had zijn leven in het teken gestaan van drukwerk en vorig jaar was het moment gekomen om het wat rustiger aan te doen. Wegener, de beursgenoteerde uitgever uit Apeldoorn, bleek zeer geïnteresseerd in het bladenpakket van Willems en op 1 september 2000 was de deal rond. Diligence intermediair Frank Schulkes vond het ‘een uitdaging om het belang van de opdrachtgever te dienen. Zeker gezien de grootte van de kopende partij’.

Dick Willems begint het ondernemerschap in 1969 als hij een boekwinkel opent. Vijf jaar later koopt hij een kleine offset pers en dat markeert het begin van een succesvolle periode, waarin de onderneming uitgroeit tot een respectabele uitgeverij met dertien huis-aan-huisbladen, een welzijnskrant (tien maal per jaar) en een tweewekelijkse autokrant.

Eind tachtiger jaren wil Dick Willems het rustiger aan gaan doen. Hij benoemt een directeur, maar diens nieuwe ideeën doen de zaak geen goed. De onderneming duikt in de rode cijfers en in 1997 keert Dick Willems terug in de onderneming. Hij neemt drastische maatregelen, zoals het stoppen met drukken en verspreiden, en presenteert het personeel een visie, waarin de nadruk ligt op de verkoop (advertentie-inkomsten) en DTP (desk top publishing, oftewel digitaal lay outs maken). Twee jaar later kan Willems tevreden constateren dat er een uitgekiende, kostenbewuste, platte organisatie is ontstaan.

Op zoek

Maar Willems sluit zijn ogen niet voor de wereld om hem heen; de grote uitgeverijen zoals Telegraaf, VNU en Wegener weten dat schaalvergroting noodzakelijk is om winstgevend te blijven. Willems beseft dat het moment gekomen is om het bedrijf te verkopen en vraagt Frank Schulkes van Diligence Eindhoven uit Nuenen om op zoek te gaan naar gegadigden voor de weekbladtitels en een opzet te maken voor verdere uitbouw van de tweewekelijkse autokrant, getiteld Toon & Verkoop. Deze krant voor de verkoop van gebruikte auto’s wordt in en rond de grote steden verkocht.

Terwijl Frank Schulkes van Diligence zich oriënteert op de markt voor gegadigden, meldt Wegener zich bij Dick Willems. Net als de andere grote uitgeverijen had Wegener al eens interesse getoond in het bladenpakket van Willems. Samen met Schulkes gaat Willems naar Wegener voor een eerste gesprek met de Raad van Bestuur. Die Raad wordt bijgestaan door ex RvB-voorzitter Peter Appeldoorn, die gespecialiseerd is in fusies en overnames. Onder andere door zijn expertise is het overnameproces snel afgerond; in maart 2000 worden de eerste, oriënterende besprekingen gevoerd en zes maanden later is de overname een feit.

Klus

Frank Schulkes vond het een uitdaging om de belangen van zijn opdrachtgever te behartigen in onderhandelingen met een grote onderneming als Wegener. “Een groep met een eigen F&O en Juridische Zaken afdeling, die van wanten weet. We hebben geprobeerd gefundeerd hoog in te steken. Dat was een enorme klus waarvoor alle fantasie en wijsheid nodig was. Uiteindelijk hebben we de deal hard kunnen maken”.

De weekbladtitels zijn dus inmiddels in handen van Wegener. De DTP afdeling draait zelfstandig door. Het blad Toon & Verkoop ontwikkelt zich voorspoedig. Diligence Eindhoven werkt momenteel aan een business plan voor deze uitgave om fondsen vrij te maken voor de explosieve groei en landelijke dekking. Op dit moment is Toon en Verkoop alleen nog in de regio Amsterdam verkrijgbaar bij geselecteerde pompstations. Het is de bedoeling dat ook in andere dichtbevolkte regio’s zoals Rotterdam en Utrecht een editie van Toon & Verkoop verschijnt. Wellicht wordt het concept in heel Europa geïntroduceerd. Dick Willems heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat Toon & Verkoop een doorslaand succes wordt en dat Diligence over enkele jaren gemakkelijk gegadigden zal vinden, die met een financieel aantrekkelijk aanbod over de brug komen.


BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)