De koper

Moet ik voor de verkoop aan mijn bedrijfsleider ook een bemiddelaar inschakelen?

Ja. Juist in situaties dat u zou kunnen denken dat de overname niet al te moeilijk zal zijn omdat u de wederpartij goed kent, is een bemiddelaar (aan beide kanten één) onontbeerlijk. Overnames gaan altijd om geld. Onderhandelingen over geld doen altijd de emoties hoog oplaaien en deze kunnen een overnameproces enorm frustreren.

Juist waar de relatie tussen koper en verkoper een innige is (overdracht binnen de familie, overdracht aan de bedrijfsleider) en die na de overdracht gaat veranderen, blijkt de buffer van een intermediair altijd weer van onschatbare waarde. Intermediairs mogen (moeten) een robbertje knokken met elkaar; doen familieleden of baas en werknemer dat, dan is de kans groot dat het tussen hen nooit meer goed komt. En dat kon wel eens niet handig zijn...

Welke koper betaalt het meest voor mijn bedrijf?

Er zijn diverse soorten kopers. De strategische kopers (uw concurrent, uw leverancier, een klant, een bedrijf uit een aanpalende branche) betalen i.h.a. het meest omdat zij met de overname synergievoordelen kunnen behalen: samenvoegen van kantoren, besparen van overhead, uitbreiden van productaanbod, verwerven van ontbrekende kennis etc. Voor die voordelen zijn zij bereid een premie te betalen boven de "normale" waarde van het bedrijf.

Puur financiële kopers (investeringsmaatschappijen, venture capital bedrijven, informal investors) hebben die voordelen niet en kopen uitsluitend op basis van rendement. Overdracht binnen de familie en MBO gaat vaak tegen niet scherp uitonderhandelde prijzen, omdat vader het vel niet over zijn zoons hoofd wil halen of omdat de bedrijfsleider zelf jaren lang aan de goodwill van het bedrijf heeft helpen bouwen. Een MBI-kandidaat heeft in het algemeen moeite om de overname gefinancierd te krijgen en zal dus nooit de hoogste prijs kunnen betalen.

De koper van mijn bedrijf eist dat ik nog 2 jaar aanblijf. Moet ik dat doen?

Altijd doen. Dat wil zeggen, nooit weigeren. Een koper wil bij een bedrijfsovername altijd zo veel mogelijk zekerheden hebben. Geef hem die. Teken voor die twee jaar. U zult zien dat u in de praktijk die twee jaar nooit uit hoeft te zitten.

Zodra de koper gesetteld is en hij het idee heeft dat hij het bedrijf begrijpt en redelijk onder controle heeft, gaat hij zich aan uw aanwezigheid storen. U bent het toch regelmatig met hem oneens, u deed het vroeger altijd anders, beter, u groeit langzaam het bedrijf uit. Het personeel begint anders tegen u te reageren, u bent immers de baas niet meer. U begint in de weg te lopen. De ervaring leert dat u binnen een jaar verdwenen bent. Gaat u lekker golfen, of vissen. Iedereen is misbaar. Ga genieten van andere dingen...


BOBB

Diligence is met een aantal gecertificeerde leden verbonden aan de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (BOBB).

Contact informatie

Diligence
Randhoeve 221
3995 GA Houten
E -mail: info@diligence.nl
Tel: 088 - 0550 350
Fax: 0318 - 507 426

Kantoren in:
- Almere
- Amsterdam
- Baarn
- Overveen (bij Haarlem)
- Roermond
- Houten
- Veenendaal
- Zwartewaal (bij Brielle)