Bedrijf verkoopklaar?

Het gaat goed in de M&A markt, en bedrijven worden sneller op de markt te koop aangeboden dan voorheen. Maar komt dit de kwaliteit van proposities ook ten goede? Moet een bedrijf niet eerst verkoopklaar worden gemaakt? En kun je een bedrijf verkopen dat niet verkoopklaar is?

Start de checklist bedrijf verkoopklaar?

Juridische en fiscale structuur

Bj het verkoopklaar maken van een onderneming wordt vaak in eerste instantie gekeken naar een goede, op de verkoop gerichte juridische en fiscale structuur. En ook is het van belang dat de onderneming over een deugdelijke administratie beschikt. Het belangrijkste van dit soort acties is het algehele beeld dat een koper krijgt: een professioneel georganiseerde onderneming biedt hem het vertrouwen dat hij met een stabiel bedrijf van doen heeft. Die stabiliteit kan in de basis verder versterkt worden, bijvoorbeeld door afspraken met leveranciers, klanten en personeel juridisch goed te documenteren..

Optimale conditie

Het verkoopklaar maken gaat echter veel verder dan slechts het fiscaal-juridisch (her)structureren van de onderneming. Denk daarbij niet alleen aan de administratie en de processen, maar ook aan de staat van onderhoud van een gebouw, de inventaris en de bedrijfsmiddelen. Ook de samenstelling van het personeelsbestand speelt een belangrijke rol. Is er veel verloop onder het personeel, of werken medewerkers juist vele jaren voor de onderneming? Een stabiel personeelsbestand versterkt het gevoel dat een evenwichtige organisatie wordt gekocht. Ook de mate waarin een onderneming afhankelijk is van de DGA speelt daarbij een belangrijke rol. Het verhogen van kansen én verlagen van risico’s vertaalt zich direct in een beter vertrouwen in en waardering van het bedrijf.

Niet verkoopklaar

Kun je echter ook een bedrijf verkopen dat niet verkoopklaar is? Verstandig is het in algemene zin gesproken niet, maar de marktomstandigheden kunnen voor een koper aanleiding zijn om puur vanuit strategische overwegingen een bedrijf te kopen en daarbij eventuele tekortkomingen op de koop toe te nemen. Dan zijn externe omstandigheden, zoals de economie in het algemeen, de ontwikkelingen in de branche waarin de onderneming opereert, de toekomstverwachtingen, de stand van vraag en aanbod naar de betreffende soort bedrijven en de financieringsbereidheid van de banken van invloed op de verkoopbaarheid van een onderneming. En dan kunnen die omstandigheden van dusdanige aard zijn dat ook bedrijven verkocht worden die eigenlijk niet verkoopklaar zijn.

Riskant?

Is dat riskant? Indien de verkoper in alles transparant is en indien het due diligence onderzoek uitvoering en grondig wordt verricht, dan behoeft dat geen probleem te zijn. De risico’s kunnen dan zeker hoger liggen, maar kennelijk wegen de verhoogde kansen op zo’n moment zwaarder dan de geconstateerde tekortkomingen en risico’s.

Checklist “is mijn bedrijf verkoopklaar”

Wil je jouw bedrijf verkopen en is je onderneming hier klaar voor? Diligence begeleid je bij het bepalen van het juiste verkoopmoment, het zoeken naar de juiste koper en de realisatie van de beste verkooptransactie.

Jouw bedrijf verkopen is geen dagelijkse kost. De meeste ondernemers kunnen hierbij hulp gebruiken. Vul in 5 minuten de checklist in om inzicht te krijgen in vraag of je bedrijf verkoopklaar is.

Start de checklist bedrijf verkoopklaar?

Adviesgesprek aanvragen?

Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.