Business- en service verbreding door het strategisch kopen van andere bedrijven

Ondernemers die sterk willen groeien, hebben meerdere alternatieven om dit doel te bereiken. Het eerste alternatief is om het eigen bedrijf op te laten gaan in een grotere organisatie, dus het verkopen van het bedrijf. Het tweede alternatief is fuseren, op zoek gaan naar een gelijkwaardige partner en samen verdergaan onder een andere naam.

Ronald Letema, CEO van de Bradon Groep B.V, een ICT-organisatie uit Apeldoorn, koos voor een derde alternatief; meerdere bedrijven overnemen om de gewenste groeispurt te bereiken. Dit is zijn verhaal.

Business- en service verbreding

De eerste aankoop werd gedaan begin 2017. Sinds 22 maart 2017 maakt OneSolution Informatisering B.V. uit Apeldoorn onderdeel uit van de Bradon Groep B.V. Het is een organisatie die techniek, organisatiebehoeften en processen met elkaar verbindt. OneSolution Informatisering B.V. is daarmee sterk aan de businesskant van IT. Zij opereren  landelijk en leveren oplossingen van toonaangevende IT-leveranciers zoals Microsoft, VMWare, Citrix, HP, Symantec, Cisco, NetApp en nog heel veel andere technische topmerken. De klanten van OneSolutions Informatisering B.V. zijn te vinden binnen MKB+: de grootzakelijke markt, de overheid, de zorgsector en het onderwijs.

De tweede verbreding kwam op 10 augustus 2017 met Resbo IT B.V. uit Oosterhout NB. Dit is een team van communicatief en technisch vaardige IT-specialisten. Zij zijn sterk in direct klantcontact als het gaat om IT-support en dienstverlening. Of het nu gaat om het bij elkaar brengen van Windows en Linux omgevingen of het verlenen van support op Cloud oplossingen, zij staan 24/7 paraat om één op één service aan klanten te geven en niet te denken in termen als eerste-, tweede- of derdelijns support.

Hoe verliepen deze aankoopprocessen?

“Diligence hielp ons met het hele aankoopproces”, vertelt Ronald Letema. Dat betekende dat er, na uitgebreide inventarisatie, diverse bedrijven werden aangereikt. Vervolgens hielp Diligence ons de juiste keuze te maken en werd ook uitgebreid advies gegeven rondom de financiering. Om het financiële risico voor de Bradon Groep zoveel mogelijk te beperken, kozen we om de aankoop te doen volgens een drielagenmodel. Dit model houdt het volgende in:

  1. Er wordt direct een bod op tafel gelegd van de kopende partij.
  2. Dit bod komt als achtergestelde lening bij de verkopende partij te liggen
  3. De definitieve betaling volgt als de verkopende partij levert wat er onderling is afgesproken, vastgelegd in een “Earn out” afspraak.

De voordelen van deze overnames

Het plezierige van beide overnames is dat alle drie de werkmaatschappijen, Bradon B.V, OneSolution Automatisering B.V en Resbo IT, als zelfstandige entiteiten blijven functioneren. Tegelijkertijd kunnen zij elk op het gebied van hun eigen expertise elkaar aanvullen, waardoor de dienstverlening naar klanten van de Bradon Groep nog professioneler en klantgerichter wordt.

Het doel van Ronald Letema is om te groeien naar zo’n honderd medewerkers. Dat zal enerzijds bereikt worden door autonome groei, anderzijds staat het op de agenda om nog meer sterke merken voor de Bradon Groep aan te kopen. “We willen meer nieuwe bedrijven aankopen en Diligence zal ons hier weer in begeleiden”, is hoe Ronald afsluit in deze video. Al zijn ervaringen ziet u hierin terug.

Bent u zelf geïnteresseerd in een overname of acquisitie?

Binnen ongeveer 10 minuten brengt u met deze checklist in kaart wat uw status is met betrekking tot een mogelijke aankoop. Met die informatie kan onze overname-adviseur u verder helpen en een goed advies uitbrengen.

Adviesgesprek aanvragen?

Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.