Internationaal groeien doe je vooral samen

Overname als groeistrategie voor Totech

Praktijkcase Totech

Dit is het inspirerende verhaal van Totech. Voor ondernemers die door middel van een fusie of overname verder willen groeien.

Internationaal groeien doe je vooral samen

Van de start op een zolderkamer in 2000 tot een internationaal opererende organisatie in 2019. Dat is de droom die werkelijkheid werd. Dit is het inspirerende verhaal van CEO Jos Brehler en zijn partner Patricia Brehler-Dupain, Hoofd Personeelszaken van Totech uit Zwolle. Hoe hebben zij deze indrukwekkende groei kunnen realiseren? Het antwoord lees je hier, maar laten we bij het begin beginnen.

Totech in het kort

Totech is een organisatie die opslagsystemen maakt om elektronische componenten op te slaan. Dat doen zij inmiddels over de hele wereld. Ze kozen voor overname als groeistrategie en vonden een juiste fusiepartner via Diligence. Totech droogt elektronische componenten, want voordat componenten op een printplaat gesoldeerd kunnen worden moeten ze droog zijn om een goede aanhechting te garanderen. Daarom worden deze componenten opgeslagen met een zeer lage luchtvochtigheid. Naast het leveren van opslagsystemen voor deze elektronische componenten, richten ze ook complete logistieke warehouses in waar deze componenten onder dezelfde condities worden opgeslagen.

De wens voor verdere internationale groei

Het bedrijf was succesvol en werd steeds groter. Ook de wereldeconomie trok aan. Daardoor ontstond in 2016 de wens om met Totech wereldwijd een flinke groeispurt te maken. Door het afsluiten van verkoopdeals met internationale partijen. Om deze wens te realiseren, was er een partner nodig zowel voor zowel de financiële als de commerciële ondersteuning. Internationale markten betreed je immers niet zomaar, zeker omdat de fiscale en juridische regelgeving per land anders is. Daarnaast zijn er grote cultuurverschillen in de manier van zakendoen tussen landen onderling. Al snel kwamen ze bij Totech tot de conclusie dat ze een partner nodig hadden om hun wens voor verdere groei mogelijk te maken. Wie zou hen kunnen helpen bij een grote stap naar internationale groei, wie werd de overnamekandidaat?

De eerste stap naar een nieuwe droom

Het is slechts drie jaar geleden dat Jos en Patricia besloten om naar een workshop van Diligence te gaan. Dit was de belangrijke eerste stap waar het vertrouwen in een eventuele samenwerking ontstond. Een mogelijke bedrijfsovername leverde Jos en Patricia immers veel vragen op. Die vragen werden naar wens beantwoord en onzekerheden rondom een overname werden weggenomen. Jos en Patricia ondervonden in de dialoog met Diligence dat ze er klaar voor waren.

Een interessante overnamepartij volgde razendsnel

Via Diligence kwamen ze al snel in contact met de ASYS Group uit Duitsland, een internationale aanbieder van machines en toebehoren voor de elektrotechniek. Ze konden het gewenste internationale netwerk van wereldwijde klanten bieden en bleken ook op financieel gebied de juiste partij te zijn. Ook hier ging het snel, want al in 2017 kwam Totech voor 60% in handen van de ASYS Group. Daardoor konden Jos en Patricia samen met de werknemers van Totech hun dromen realiseren en verdere groei garanderen.

“Hoewel het best even emotioneel was, resteert vooral

het positieve gevoel dat dit de juiste beslissing was

om de groei van ons bedrijf te realiseren.”

Jos Brehler – CEO Totech 

Meer horen van Jos en Patricia?

Kijk naar een mooi, eerlijk en oprecht verhaal. In deze video delen Jos en Patricia allebei met trots hun praktijkervaringen. Vooraf dacht Jos dat het jaren zou duren om een goede overnamekandidaat te vinden. Achteraf bleek dat hij door kon gaan met zijn huidige werk en Diligence het overnameproces voor het grootste gedeelte uit handen kon nemen.

Adviesgesprek aanvragen?

Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.