Onze werkwijze

Waarom zou je jouw bedrijf willen verkopen of een bedrijf willen kopen? Dat is de eerste vraag die wij jou stellen tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Jouw adviesvraag is namelijk in iedere situatie en voor iedere ondernemer anders. Een persoonlijke klik met onze klant vinden wij daarbij belangrijk omdat we 6 tot 12 maanden gaan samenwerken.

Na een oriënterende fase maken wij schriftelijke afspraken over de inhoud van onze dienstverlening. Onze vergoeding bestaat uit twee componenten : een uurtarief voor de werkzaamheden en een succes fee, die slechts tot uitkering komt bij succesvolle afsluiting van de beoogde transactie.

Vervolgens gaan we op basis van de gemaakte afspraken aan de slag. Wij hanteren een gedegen en bewezen aanpak vanuit onze ruim 20 jaar ervaring. In de uitvoering bepalen we gezamenlijk wie er betrokken worden. Vaak is dit de accountant, maar soms ook de huisadviseur, een fiscalist of een jurist. Uiteindelijk ben jij altijd degene die de beslissingen neemt.

Onze kracht zit hem in de kop-staart begeleiding, dat wil zeggen het gehele traject vanaf (ver)koopbeslissing tot en met de overdracht bij de notaris en – indien nodig of gewenst – de nazorg na de overdracht.

Waar wij voor staan en waar wij voor gaan

De Diligence aanpak kenmerkt zich door discretie, senioriteit en ondernemerszin. De 11 overnameadviseurs van Diligence zijn allen senior partners en hebben een ondernemersachtergrond. Wij vinden de (ver)koop van jouw bedrijf te belangrijk om te delegeren aan juniors. Wij werken met jou samen en in teamverband en hebben een in de markt afwijkende en ondernemende aanpak om tot de best mogelijke deal te komen.

Binnen onze advies werkzaamheden conformeren wij ons aan richtlijnen van de Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht (www.bobb.nl). Kwaliteitsgarantie en naleving van de gedragscode zijn voor ons de belangrijkste pijlers.

10 tips voor de verkoop

 • Bedrijf verkopen? Maak hem op tijd verkoopklaar

  Zorg voor een optimale bedrijfsstructuur en bedrijfsvoering (doe onze VerkoopScan)

 • Houd belastingdruk zo laag mogelijk

  Maak van fiscale faciliteiten gebruik (deelnemingsvrijstelling / onroerend goed in box 3?)

 • Betrek de juiste adviseur, maar houd zelf het overzicht

  Een goede adviseur bespaart je geld, zorgen en spanningen (emotie), maar het blijft jouw onderneming

 • Zie de koper als jouw belangrijkste klant aller tijden

  Je verkoopt jouw bedrijf maar één keer!

 • Verstrek de juiste (en volledige) informatie

  Onjuiste of onvolledige informatie zal in het due diligence onderzoek tot aanpassing van de prijs of in het uiterste geval zelfs tot het afketsen van de deal leiden!

 • Onderhandel met een plan

  Ga nooit de onderhandelingen in zonder goede voorbereiding; oefen de argumentaties met je adviseur; verplaats je in de positie van de koper en bereid van daaruit de antwoorden op diens argumenten voor. Bedenk van tevoren welke concessies je wilt doen en welke niet.

 • Vermijd juridische valkuilen

  Zorg voor een goede geheimhoudingsverklaring, een dekkende intentieverklaring (LOI) en een waterdicht overnamecontract. Bedenk dat er tijdens de onderhandelingen een punt komt waarop je niet meer zonder consequenties het proces eenvoudig kunt beëindigen. En een intentieverklaring is vaak niet (meer) vrijblijvend.

 • Bereid je voor op het due diligence onderzoek

  De koper heeft een onderzoeksplicht en wil onderzoeken of de door de verkoper verstrekte informatie juist en volledig is. Zorg dat zaken op orde zijn, werk mee en heb geen geheimen (als die uitkomen heeft dat verstrekkende gevolgen)

 • Neem de tijd voor het gehele proces: laat je niet opjagen

  Het opbouwen van het bedrijf heeft vele jaren gekost. Het op een goede en gedegen manier overdragen verdient geen overhaaste beslissingen

 • Denk na over de periode na verkoop

  Blijf je nog een periode betrokken bij het bedrijf en op welke manier ga je genieten van de verdiende vrije tijd? Hoe ga je de opbrengst zo goed mogelijk veiligstellen?

Een slimme ondernemer is voorbereid

Een bedrijfsoverdracht doe je niet elke dag. Logisch dat als het eenmaal zover is, je met allerlei nieuwe vraagstukken geconfronteerd wordt. Dan is het handig om te weten wat je het beste kunt doen. Dit boekje is voor jou geschreven en biedt eerste hulp bij overnames.

Download ons gratis E-book