Positieve omstandigheden in ‘overnameland’

Positieve omstandigheden in ‘overnameland’

2019 wordt een positief jaar voor overnames. Lees welke bedrijven interessant zijn, hoe er win-win situaties ontstaan met nieuwe investeerders en waar we samen gaan ondernemen.

Hoewel het steeds complexer wordt om in veranderende tijden meer dan twee tot drie jaar vooruit te kijken, lijken alle signalen ook voor 2019 op groen te staan. We verwachten veel MKB-ondernemers te helpen bij de aankoop van bedrijven, het verkopen van hun onderneming of het samen op zoek gaan naar risicokapitaal om verdere groei mogelijk te maken.

Naar wat voor soort bedrijven is veel vraag?

In de politiek draait het tegenwoordig om de steeds heftiger wordende klimaatdiscussies. Dat betekent ook dat biotechbedrijven, afvalverwerkingsbedrijven en ecobedrijven, die gericht zijn op innovatie, veel aandacht krijgen op de markt. Daarnaast vindt er een enorme versnelling plaats in onze digitale economie, waardoor IT-bedrijven, softwareontwikkelaars en big data specialisten veelgevraagde ondernemingen zijn. Het is de IT-sector die door kunstmatige intelligentie, machine learning en robotisering zal gaan zorgen voor compleet nieuwe businessmodellen en bestaande organisaties wakker zal schudden.

Een ander agendapunt in iedere directiekamer is digitale veiligheid. Het valt dan ook te verwachten dat er een toenemende vraag zal zijn naar bedrijven die versterking kunnen bieden om ondernemers te bewapenen tegen cyberaanvallen.

Waar nog meer vraag naar blijft? Natuurlijk altijd naar productie-en handelsbedrijven met goede bedrijfsresultaten en unieke proposities.

Trend naar pre-exit met private equity

We zien verder, steeds vaker, dat er ondernemers zijn die erop voorsorteren om de organisatie binnen enkele jaren te verlaten. Daarbij wordt gezocht naar private investeerders of strategische partijen waarmee een tijdsplan voor overname wordt opgesteld. Zo kan de vertrekkende ondernemer alvast een deel van de waarde van zijn bedrijf cashen en bijvoorbeeld in vijf jaar tijd een opvolger of opvolgende partij inwerken. Door de goed draaiende economie is er nu veel geld in omloop dat kan worden geïnvesteerd. Investeerders kiezen er vaker voor om niet alle aandelen gelijk in één keer te kopen, maar om het huidige management met een beperkt aandelenpakket in de onderneming te houden, om meer garantie voor succes te hebben. Voor de ondernemer is er dan zekerheid, door deels al te cashen en alvast van wat meer vrijheid te genieten. Ook zorgt de krachtenbundeling van de investeerder met de dga voor de beoogde groeiversnelling van de onderneming. Het aandelenpakket dat de ondernemer heeft behouden, wordt steeds meer waard en leidt bij zijn afscheid na een aantal jaren tot nog eens een stevige koopsom. Deze zgn. pre-exit transactie is een win-win voor twee partijen.

Adviesgesprek aanvragen?

Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.