Pre-exit: wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Voor elke ondernemer komt er een moment van verkoop van het bedrijf. Een pre-exit strategie doet dit in twee stappen en geeft voor investeerders, ondernemers, medewerkers en klanten veel voordelen.

Pre-exit: wat is het, wat zijn de voordelen, hoe werkt het?

Als ondernemer komt er een moment waarop u de balans opmaakt en stilstaat bij het bedrijf dat u jarenlang heeft opgebouwd. De vraag komt in u op hoe u het bedrijf wilt achterlaten. U staat ook stil bij uw eigen rol. Heeft u bereikt wat u ooit voor ogen had? Bent u nog aan het ondernemen of heeft u minder plezier in uw werk doordat u dagelijks meer bezig bent met het managen van medewerkers dan met klantcontact? Leeftijd gaat een keer een rol spelen.

Het zijn allemaal redenen waardoor de gedachte kan ontstaan om het bedrijf te verkopen. Maar wat doet u op dat moment? Waar moet u rekening mee houden?

Pre-exit: verkoop in twee stappen

Uw bedrijf laten kopen is een enorme verantwoordelijkheid. Meestal komt er veel emotie bij kijken en wordt er niet zomaar even een knoop doorgehakt. Onder andere omdat er medewerkers bij betrokken zijn. Het laten overnemen van het bedrijf behoort daarmee waarschijnlijk tot één van de grootste stappen in uw leven, die u echter niet in één keer hoeft te nemen.

Het verkopen van het bedrijf in twee stappen, dat is feitelijk wat een pre-exit inhoudt. Deze bedrijfsovername strategie is zeer populair bij ondernemers, banken en investeerders. Om alvast te wennen aan een volledige overname, wordt allereerst een deel van de aandelen verkocht aan een investeerder. De tweede stap is om, als de tijd er rijp voor is, de volledige verkoop van uw bedrijf te realiseren. Deze pre-exit strategie levert zeer aantrekkelijke voordelen op voor meerdere partijen.

Vijf voordelen van een pre-exit strategie

  • Het biedt de mogelijkheid om u en uw medewerkers alvast te laten wennen aan het idee van een overname.
  • Ondernemers die kiezen voor een pre-exit strategie gaan zich in veel gevallen meer bezighouden met werkzaamheden waar zij plezier en voldoening van krijgen. In plaats van teveel managen, kunnen zij de laatste jaren zich bijvoorbeeld weer richten op klantcontact, commercie of misschien wel specifieke technische kennis. Het is datgene doen waar het ooit allemaal mee begon.
  • Reacties van klanten of toeleveranciers kunnen beter en intensiever worden gemanaged dan bij een plotselinge volledige overname. Het maakt de kans dat klanten weglopen kleiner, omdat ook zij betrokken worden in het overnameproces.
  • Doordat er al een deel van de waarde aan u als ondernemer wordt uitgekeerd, ontstaat er eerder een mogelijkheid om die dingen te gaan doen die u altijd al op uw wensenlijst had staan. U hoeft namelijk niet op de gebruikelijke pensioengerechtigde leeftijd te wachten.
  • Zeer interessant is dat een ervaren investeerder met een andere achtergrond kan meewerken aan een beter groeiplan. Dat betekent dat stap twee, de volledige exit, in veel gevallen tegen een hogere prijs en gunstigere condities uitvalt. Dat levert een win-win-win op, voor zowel u, de investeerder als uw medewerkers.

Natuurlijk is het van belang dat er een goede klik is tussen u en de investeerder. In de meeste gevallen zal hij of zij binnen vijf tot zeven jaar rendement willen zien. Daarnaast willen banken een overnamefinanciering ook op redelijke termijn terug ontvangen. Bij een pre-exit geldt, net zoals bij een overname in één keer, dat uw onderneming gezond moet zijn en een voorspelbare geldstroom laat zien.

In sommige gevallen heeft een pre-exit strategie een onverwacht bijeffect; de gezamenlijke groei is zo groot dat de ondernemer alsnog besluit het bedrijf terug te kopen samen met het management.

Hoe een pre-exit werkt

Uw bedrijf verkopen is geen dagelijkse kost. Daarom brengen we uw onderneming in kaart, bepalen gezamenlijk de waarde en daarna gaan we op zoek naar potentiële en vooral passende investeerders binnen ons grote netwerk van geïnteresseerde partijen. Natuurlijk wordt er alleen informatie uitgewisseld met potentiële kandidaten na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring. Als de juiste investeerder gevonden is, investeert u samen, bijvoorbeeld in een 50%-50% of 30%-70% verhouding in een investeringsholding die 100% eigenaar is van uw onderneming.

Aanvullende informatie voor verkopende en kopende partijen

Diligence biedt eerste hulp bij overnames, zowel voor verkopende als kopende partijen. U kunt er alles over terugvinden in dit e-book. Daarnaast hebben we voor elke ondernemer die met de gedachte tot verkoop rondloopt een handige “Checklist verkoop onderneming” beschikbaar. Zodat u nog beter de balans kunt opmaken en het juiste moment voor verkoop kunt bepalen.

Adviesgesprek aanvragen?

Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.