Regels? Er zijn geen regels…

Regels? Er zijn geen regels…

Als er iets is wat ons werk als bedrijfsovernameadviseur karakteriseert dan is het wel het vaak onvoorspelbare karakter van de koop- of verkoopprocessen. Na vele honderden bedrijfsovername-transacties in het MKB worden wij steeds weer opnieuw uitgedaagd. Dat maakt ons vak juist zo leuk, vinden wij, want daarmee kunnen wij het verschil maken. Maar hoe komt dat eigenlijk? Met behulp van accountant, notaris en of jurist moet het toch mogelijk zijn om zo’n proces van bedrijfsovername enigszins voorspelbaar te laten verlopen?

Een relatie van mij zei het laatst heel treffend; “Dan zag ik de jongedame in de weer met al die schema’s en tabellen en dan dacht ik, ze is al bezig ons een plekje te geven daarbinnen en dan worden we straks voor 4 of 5 keer de winst verkocht”.

Na doorvragen van mijn kant bleek de persoon in kwestie druk met multiple-tabellen per branche. Maar zoals we met de vierkante meterprijs en de bouwkosten per m³ een zekere mate van eenduidigheid hebben over de waarde van huizen, zo gaat dat niet op voor ondernemingen. Want ondernemingen zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. Iedere onderneming is uniek en dat geldt des te meer voor de waarde die zij vertegenwoordigt. Het gaat erom die kopers te vinden die op dit moment het meest belang hebben bij de aankoop; cross-selling bij bestaande klanten, binnenkomen bij een andere categorie klanten, uitbreiden van geografische vertegenwoordiging, bereiken van marktdominantie, nieuwe technieken verwerven, om maar een paar belangen te noemen. En daar heb je er, om het momentum in het proces te houden,  minimaal 2 tot 3 van nodig die tot op het laatst (ondertekenen LOI) meestrijden voor het verwerven van jouw onderneming. En ja, daar moet in de regel heel hard voor gewerkt worden en actief veel (internationale) partijen voor worden benaderd. Maar als dat dan ook is gelukt dan doe je jezelf vervolgens uiteraard flink tekort als je je laat beperken door standaard tabelletjes en regeltjes. Hoezo 4 of 5 x de winst?

Jouw onderneming verkopen zal over het algemeen niet het probleem zijn, maar een goed passende verkoop is een ander verhaal. Want wat in het ene traject onbespreekbaar is, kan een perfecte oplossing bieden in het andere. En  ‘Value, like beauty, is in the eye of the beholder’. Net zoals het in de regel niet raadzaam is om in het huwelijksbootje te stappen met de eerste de beste die op je afkomt, geldt dat hier ook. Je kan het maar één keer goed doen. En ook de potentiële kopers zijn totaal uniek! Jouw ideale deal uitonderhandelen is mensenwerk en reken maar op een roerige periode van vele maanden want dergelijke processen worden als zeer emotioneel ervaren. Net zoals jij en de koper uniek zijn, is de perfecte deal als som van deze delen dat net zo goed. Daarom: Regels? Er zijn geen regels…..wel perfect geregelde deals.

De 10  bedrijfsovernameadviseurs van Diligence (allen 50 plus) zijn allen partner, ondernemer en gepokt en gemazeld door de bijna 450 deals die Diligence heeft begeleid. Die begeleiding is bij Diligence altijd van A tot Z verzorgd (van verkoopbeslissing tot transport van de aandelen bij de notaris). Wij werken voor u samen en in teamverband, maar zullen nooit onderdelen delegeren aan junior professionals. Daar is de verkoop van uw onderneming te belangrijk voor, u kunt het tenslotte maar een keer goed doen.

Adviesgesprek aanvragen?

Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.