Business Angels

Business Angels zijn investeerders die meestal vanuit een zakelijk perspectief in bedrijven investeren. Ze worden vaak ook wel particuliere of informele investeerders genoemd. Over het algemeen zijn Business Angels investeerders die met hun eigen vermogen investeren in ondernemingen waarin zij toekomst zien.

Samenwerken met een Business Angel kan een interessante financieringsoplossing zijn als de traditionele financiers, zoals banken e.d., de risico’s te hoog vinden, bepaalde zekerheden zoals een onderpand te beperkt zijn of de ondernemer zelf te (nog) onervaren is.

Hoe werken Business Angels?

Een Business Angel  investeert doorgaans met eigen geld in pre-start-ups, start-ups, scale-ups en ondernemers aan het begin van een volgende groeifase van hun bedrijf. Investeringen variëren meestal vanaf een €50.000 in de vorm van een (achtergestelde) lening of in ruil voor eigen vermogen (een aandeel in het bedrijf). Business Angels opereren als individuen, in netwerken of via (investering)fondsen.

Individuele business Angels

Het zijn vermogende individuen die regelmatig met hun eigen geld durven te investeren in ondernemende bedrijven. Het zijn vaak (voormalige) ondernemers die hun kapitaal hebben vergaard met hun eigen bedrijf, bijvoorbeeld door dat te verkopen of een deel van de aandelen te verzilveren. Zij steken hun eigen geld bij voorkeur in innovatieve nieuwkomers en snelgroeiende bedrijven. Behalve financieel staan zij de (jonge) ondernemers ook bij met hun ervaring en hun netwerk. Dat betekent niet dat individuele Business Angels de leiding willen nemen, ze willen graag goed geïnformeerd blijven en weten met wie ze te maken hebben.

Angel-netwerken

Business Angels die deel uitmaken van een netwerk hebben als voordeel dat ze gezamenlijk werken aan het screeningproces en deals beoordelen. Vanuit het netwerk hebben ze de mogelijkheid om samen krachten te bundelen om in nieuwe ondernemingen te investeren. In Nederland zijn er een aantal angelnetwerken die zijn verenigd via de  belangenorganisatie Business Angels Netwerken   Nederland (BAN), zie www.bannederland.nl BAN  is lid  van de Europese belangenorganisatie Business Angels Europe (BAE), die op haar beurt weer partnerschappen heeft met Business Angels belangenorganisaties buiten Europa, zie www.businessangelseurope.com. Via de website van BAN zijn de leden gemakkelijk te vinden. Geadviseerd wordt om zelf contact op te nemen als ondernemer met de BAN. Is er eenmaal contact gelegd met een Business Angel dan is het aan te raden om een bedrijfsovername specialist in te schakelen voor de verdere begeleiding en de onderhandelingen. Een Business Angel is nu eenmaal vaak een ervaren onderhandelaar. Een bedrijfsovername specialist kent de nuances en tactiek van het onderhandelen en kan de ondernemer als opdrachtgever met raad en daad helpen om hier een succesvolle win-win situatie van te maken.

Angel-fondsen

Via een Angel Fund investeren Business Angels gezamenlijk, vaak via een management kantoor, en opereren ze als één investeerder. Dit betekent dat ze als een geheel beslissen over elke investering en er worden geen individuele investeringen gedaan. Mede hierdoor krijgt de onderneming die financiering ontvangt een veel groter bedrag om te investeren. Dit zorgt er tevens voor dat Angel-investeerders een hoger rendement op hun investering zullen behalen.

Meer dan alleen geld

Business Angels brengen vaak veel meer dan alleen geld. Ze hebben ook expertise en ervaring die ze willen delen, evenals toegang tot hun persoonlijke netwerk. Hun betrokkenheid is vaak hands-on, vooral tijdens de vroege stadia van het starten van een bedrijf. Hoe stabieler het bedrijf wordt, hoe minder een Business Angel zich met de dagelijkse werkzaamheden bemoeit.

Waar kan ik een Business Angel vinden?

Een lijst met potentiële investeerders in Nederland vind je bijvoorbeeld op Angel.co. Daarnaast bieden TechLeap.nl, de Breed & Partners en bijvoorbeeld de Nieuwe Aandeelhouder ook toegang tot potentiële Business Angels. Business Angels maken zelf meestal niet bekend dat ze durfkapitaal hebben om te investeren. De beste manier om een ​​Business Angel  te vinden is via uw eigen netwerk, bank, accountant of bedrijfsovername specialist. Deze laatsten hebben vaak ook lijsten met potentiële investeerders of kunnen toegang geven tot deze Business Angels.

Amsterdam Capital Week

Elk jaar biedt de Amsterdam Capital Week startups die op zoek zijn naar financiering een scala aan workshops, meetings en netwerkmogelijkheden om zich te presenteren en een financiële partner in Nederland te vinden. Kijk voor meer informatie op de website van Amsterdam Capital Week.