Bedrijf verkopen

Wil je jouw bedrijf verkopen en ben je hier klaar voor? Diligence begeleid je bij het zoeken naar de juiste koper en de realisatie van de beste verkooptransactie.

Jouw bedrijf verkopen is geen dagelijkse kost. De meeste ondernemers kunnen hierbij hulp gebruiken. Vul in 2 minuten de checklist in om inzicht te krijgen in de belangrijkste criteria. Start de ‘checklist bedrijf verkopen’.

Stappenplan

Je bedrijf verkopen is geen dagelijkse kost. De meeste ondernemers hebben dan ook geen idee hoe ze dat moeten doen. Hoe voorkom je dat je verkoopplannen bij je personeel, klanten, leveranciers en concurrenten bekend raken? Waar vind je kopers voor jouw bedrijf? Is er überhaupt belangstelling voor jouw bedrijf en wat is het waard? En hoe verloopt zo’n proces eigenlijk?

Diligence heeft al meer dan 500 overnames begeleid in alle denkbare branches en in alle soorten en maten, zowel nationaal als internationaal. We putten niet alleen uit meer dan 20 jaar kennis en ervaring, maar ook uit een groot netwerk van geïnteresseerde partijen. Onze specialisten zijn voor elke directeur-grootaandeelhouder (DGA) raadsman én onderhandelaar in de wereld van bedrijf verkopen.

Het verkooptraject

De Diligence specialist voert de regie over het gehele verkoopproces. Als extra expertise nodig is, dan regelen we dit. En de begeleiding houdt niet op bij het afronden van de transactie. Je kunt desgewenst ook na de overname op ons rekenen.

Over onze
werkwijze

We rekenen voor het verkopen van een bedrijf in overleg een vast uurtarief of een vaste aanneemsom, in combinatie met een succesfee over de door Diligence onderhandelde transactiewaarde. Wil je weten wat het juiste moment is om jouw bedrijf te verkopen? Zie deze korte film uit de serie "Diligence aan het woord" en klik hieronder op "bekijk de video"

Bekijk de video

Klanten aan het woord

Dit zeggen onze klanten over Diligence: Saar aan Huis

In de serie “wat zeggen onze klanten over Diligence?”: Saar aan Huis

10 tips voor de verkoop

 • Bedrijf verkopen? Maak het op tijd verkoopklaar

  Zorg voor een optimale bedrijfsstructuur en bedrijfsvoering (doe onze VerkoopScan)

 • Houd belastingdruk zo laag mogelijk

  Maak van fiscale faciliteiten gebruik (deelnemingsvrijstelling / onroerend goed in box 3?)

 • Betrek de juiste adviseur, maar houd zelf het overzicht 

  Een goede adviseur bespaart je geld, zorgen en spanningen (emotie), maar het blijft jouw onderneming

 • Zie de koper als jouw belangrijkste klant aller tijden 

  Je verkoopt jouw bedrijf maar één keer!

 • Verstrek de juiste (en volledige) informatie 

  Onjuiste of onvolledige informatie zal in het due diligence onderzoek tot aanpassing van de prijs of in het uiterste geval zelfs tot het afketsen van de deal leiden!

 • Onderhandel met een plan

  Ga nooit de onderhandelingen in zonder goede voorbereiding; oefen de argumentaties met je adviseur; verplaats je in de positie van de koper en bereid van daaruit de antwoorden op diens argumenten voor. Bedenk van tevoren welke concessies je wilt doen en welke niet.

 • Vermijd juridische valkuilen

  Zorg voor een goede geheimhoudingsverklaring, een dekkende intentieverklaring (LOI) en een waterdicht overnamecontract. Bedenk dat er tijdens de onderhandelingen een punt komt waarop je niet meer zonder consequenties het proces eenvoudig kunt beëindigen. En een intentieverklaring is vaak niet (meer) vrijblijvend.

 • Bereid je voor op het due diligence onderzoek 

  De koper heeft een onderzoeksplicht en wil onderzoeken of de door de verkoper verstrekte informatie juist en volledig is. Zorg dat zaken op orde zijn, werk mee en heb geen geheimen (als die uitkomen heeft dat verstrekkende gevolgen)

 • Neem de tijd voor het gehele proces: laat je niet opjagen 

  Het opbouwen van het bedrijf heeft vele jaren gekost. Het op een goede en gedegen manier overdragen verdient geen overhaaste beslissingen

 • Denk na over de periode na verkoop

  Blijf je nog een periode betrokken bij het bedrijf en op welke manier ga je genieten van de verdiende vrije tijd? Hoe ga je de opbrengst zo goed mogelijk veiligstellen?

Een slimme ondernemer is voorbereid

Een bedrijfsoverdracht doe je niet elke dag. Logisch dat als het eenmaal zover is, je met allerlei nieuwe vraagstukken geconfronteerd wordt. Dan is het handig om te weten wat je het beste kunt doen. Dit boekje is voor jou geschreven en biedt eerste hulp bij overnames.

Download het gratis e-book