Waardebepaling bedrijf

Weet je wat jouw bedrijf waard is? En dan bedoelen we niet dat je moet "gissen" – nee, weet je het precies? Veel eigenaren weten het niet. Als eigenaar ben je vooral druk met het goed laten verlopen van de dagelijkse gang van zaken van je bedrijf. Sturen op de waarde van je bedrijf staat zelden op de voorgrond, terwijl het eigenlijk het belangrijkste is dat je als DGA kunt doen.

Value Based Management

Als ondernemer heb je eigenlijk maar één doel: een zo hoog mogelijke waarde van het bedrijf, of het nu een v.o.f., eenmanszaak of BV betreft. Andere doelstellingen zoals winstmaximalisatie of continuïteit volgen hieruit. De waarde van jouw bedrijf bepaalt immers wat je er als DGA aan overhoudt – nu en in de toekomst. Bij de verdeling sta jij als aandeelhouder achter in de rij. Andere stakeholders – leveranciers, werknemers, fiscus en verschaffers – worden eerst beloond, pas dan bent jij aan de beurt. En voor later is de hoogte van jouw pensioen afhankelijk van de waarde van de onderneming.

Waardering

Een belangrijk onderdeel van de verkoop van jouw bedrijf is de waardering. De Diligence bedrijfsovername specialist voert de regie over het gehele koopproces en zal in overleg met jou ook een waardering vaststellen.

Waardebepaling: goed voor nu en straks

Zo’n waardering geeft je houvast bij de lopende bedrijfsvoering. Doe je dit regelmatig, dan wordt het een managementtool, meetinstrument én uitgangspunt voor waardemanagement. Het is dan wel belangrijk dat je het doet op basis van gedegen onderzoek. Daarnaast is waardebepaling van het bedrijf natuurlijk extra belangrijk bij overnames of conflicten. Het biedt dan niet alleen een goede indicatie voor vraag- of biedprijs maar kan ook meningsverschillen uit de wereld helpen door het presenteren van harde, objectieve cijfers.

Ook kunnen wij met onze waardering een second opinion geven over de waardering van een andere partij. Ook voor jou als privépersoon is het belangrijk. Denk aan een echtscheiding van een DGA. Als de aandelen van de B.V. deel uitmaken van de wettelijke gemeenschap van goederen, moet hun waarde worden bepaald voor een eerlijke en juiste verdeling. Ook zaken als pensioenverevening, alimentatie en de eventuele verdeling van de onderneming hebben een goede waardering nodig.

Diligence helpt bij de waardebepaling

Een gedegen advies aan ondernemers kan pas worden gegeven als er een helder en volledig beeld bestaat van de financieel-economische situatie. Diligence kan dit voor jou verzorgen met behulp van een waardering van jouw bedrijf. Je krijgt van ons een beknopt document met alle relevante informatie: concreet en praktisch bruikbaar.

Diligence helpt je bij het sturen op waarde. Samen met jou bekijken wij bedrijfsprocessen en hoe je deze efficiënter kunt inrichten. Wij geven jou niet alleen praktische oplossingen maar bieden op maat gesneden business coaching zodat jij deze ook in de praktijk kunt uitvoeren. Diligence geeft jou niet alleen helder inzicht in de huidige waarde van jouw bedrijf. Met Value Based Management werken wij ook aan het verhogen van de waarde. We zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut van Register Valuators.

Kosten

Een waardering kan op verschillende wijzen gedaan worden, van zeer beperkt tot uitermate uitvoerig. Graag treden wij met jou in overleg om te bespreken wat passend is voor jouw bedrijf.

Klanten aan het woord

Dit zeggen onze klanten over Diligence: Saar aan Huis

In de serie “wat zeggen onze klanten over Diligence?”: Saar aan Huis