Door overname ontstaat groot Twents regionaal arbo- en verzuimbedrijf

Ze hebben nu al een grote klantenportefeuille en die groeit verder door kruisbestuiving met de overnamepartner. Dat verwachten de oprichters van Vitaal Verder in Oldenzaal. Door de koop van branchegenoot Ausems-Kerkvliet in Hengelo ontstaat een bedrijf met bijna zeventig arbeidsdeskundigen, arbo-specialisten, arbeidspsychologen en (bedrijfs)artsen. Frans Verbeek van Diligence heeft namens Ausems-Kerkvliet beide partijen samengebracht en de laatstgenoemde begeleid.

Ze waren vroeger collega’s bij uitzendbureau Randstad en besloten twaalf jaar geleden met z’n tweeën voor zichzelf te beginnen, Stian Vogelsang (53) en Willeke Nijkamp (51). De bedoeling was bij Vitaal Verder geen personeel aan te nemen en het bij één vorm van dienstverlening te laten: arbeidsdeskundig advies. Het beoordelen van belasting en belastbaarheid van in de lappenmand geraakte werknemers en hen te begeleiden bij re-integratie.

„Maar het is een beetje uit de hand gelopen”, zegt Vogelsang bijna verontschuldigend. Maandag zaten ze bij de notaris en zetten hun handtekening onder het contract waarin de overname van Ausems-Kerkvliet is vastgelegd.

Synergie

Volgens Vogelsang en Nijkamp is er synergie tussen beide bedrijven: Vitaal Verder heeft voornamelijk arbeidsdeskundigen en arbo-begeleiders in dienst en bij Ausems-Kerkvliet staan vooral bedrijfsartsen en arbeidspsychologen op de loonlijst. Willeke Nijkamp: „We vullen elkaar vooral aan, er is maar een geringe overlap.”

Bovendien hebben beide bureaus verschillende klanten. Ausems-Kerkvliet heeft bijvoorbeeld veel (Twentse) gemeenten en zorginstellingen als Medisch Spectrum Twente als klant. „Maar ook wel bedrijven als Twentsche Kabel en VDL”, zegt directeur Erik van Lenthe van Ausems-Kerkvliet.

Landelijke klanten

Vitaal Verder is vooral sterk vertegenwoordigd in het bedrijfsleven en heeft zowel regionale als landelijke klanten. Ook Vitaal Verder is sterk in de zorg met klanten als TriviumMeulenbeltZorg, de Twentse Zorgcentra, Zorggroep Sint Maarten, Dimence, Mediant en Ocon. „Arbeidsdeskundig werken we door het hele land”, zegt Willeke Nijkamp.

En op het gebied van arbeidsdeskundig onderzoek opereert Vitaal Verder landelijk en bedient het grote organisaties als Deloitte, Randstad, Leen Bakker, Ikea, Zwanenberg en Gasunie. Vogelsang: „Ik denk dat wij veertig arbeidsdeskundige onderzoeken in de week doen.”

Menselijke maat

Erik van Lenthe (59), nu directeur bij Ausems-Kerkvliet, gaat de fusieorganisatie leiden. Hij is al vier jaar directeur in Hengelo en gepokt en gemazeld. Het gaat volgens Van Lenthe in het verzuimvak vooral om persoonlijke aandacht en de menselijke maat. Beide eigenaren, Willeke Nijkamp en Stian Vogelsang, willen zich minder bezighouden met managementtaken en weer meer uitvoerend bezig zijn. Willeke Nijkamp verheugt zich erop. „Ik denk dat met name als je kijkt naar de arbodienstverlening dat er heel veel kracht zit in de combinatie.”

Bron: Gerben Kuitert 19-03-24

Adviesgesprek aanvragen?

Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.