“Mijn Diligence-adviseur was een onmisbaar oliemannetje”

“Mijn Diligence-adviseur was een onmisbaar oliemannetje”

(Testimonial Eelco Themans, voorheen directeur/eigenaar ISA Training en Coaching)

Een bedrijf aankopen en verkopen zijn ingrijpende processen die vakkundige begeleiding vergen, heeft Eelco Themans gemerkt. In 2018 verkocht hij, onder begeleiding van Diligence, zijn bedrijf ISA Training & Coaching, gevestigd in Leusden. ISA biedt trainingen aan op het gebied van sales, service en management, bij voornamelijk technische bedrijven. Themans was sinds 2009 eigenaar van ISA. “De grote meerwaarde van Diligence was dat ze mij met de juiste mensen in contact hebben gebracht.”

Begin 2018 besloot Eelco Themans zijn bedrijf te verkopen

Begin 2018 besloot Eelco Themans zijn bedrijf met vijf medewerkers te verkopen om nieuwe wegen in te kunnen slaan. “Ik wil mezelf opnieuw uitdagen. Ik heb nu de ruimte gecreëerd om een volgende stap in mijn ontwikkeling te zetten. Hoe, dat weet ik nog niet. Alles ligt open.”
Bij de verkoop in 2018 schakelde Themans Diligence in. Themans: “Via via kwam ik met Diligence in contact. De overnameadviseur van Diligence bleek over een interessant netwerk van potentiële kopers te beschikken. En de beheersing van het uiteindelijke onderhandelingsspel, hoe hij de overnamegesprekken faciliteerde, dat bleek een grote kracht. Hij werd een onmisbaar oliemannetje.”

Nieuwe wegen

De overnameadviseur van Diligence bracht Themans in contact met vier potentiële kopers. Themans: “Ik vind het belangrijk dat een adviseur snapt wat jij als koper of verkoper wilt en wat bij jou past. Mij werden vier serieuze gegadigden gepresenteerd. Die potentiële kopers had ik zelf nooit kunnen vinden.”
Themans had vier goede gesprekken. Eén kandidaat koos hij uit om mee verder te gaan. “Misschien speelde bij mijn keuze voor hem mee dat hij – net als toen ik ISA kocht- wilde voortbouwen op de kracht van ISA. Ik denk daarom dat mijn keuze een verstandige is geweest.”

Themans is tevreden over hoe het verkoopproces is begeleid en tevreden met de uiteindelijke deal.  “Het was de eerste keer dat ik een bedrijf verkocht. Het is belangrijk om je te realiseren dat zo’n proces veel impact heeft op jou en je bedrijf. Dat vraagt om een gedegen proces dat begeleid wordt door iemand met de juiste ervaring.”

Eelco Themans over ondernemen

In 2008 besloot Themans ondernemer te worden. Tot dan toe had hij in loondienst gewerkt als commercieel manager en directeur. Maar Themans wilde een eigen bedrijf.  “Ik had er een romantisch beeld van: veel vrijheid, zelf beslissingen nemen, je eigen strategische keuzes maken.”
Na de onderhandelingen in 2008, kocht Themans ISA Training & Coaching per 1 januari 2009. “Aan de vooravond van de financiële crisis. Als nieuwbakken ondernemer werd ik meteen in het diepe gegooid. Toen ik medewerkers moest ontslaan en alles op alles moest zetten om winst te blijven maken om aan mijn aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen, was dat romantische beeld van het ondernemerschap wel even verdwenen.”
Themans heeft veel geleerd van het ondernemerschap. “Onder andere dat je altijd moet blijven geloven in je visie. Heb je voor de juiste weg gekozen, dan betaalt die koers zich op termijn vanzelf uit. Het is ook belangrijk om onderscheidend te zijn als ondernemer. Dat bepaalt je bestaansrecht en juist in economisch zware tijden is je onderscheidend vermogen cruciaal om te overleven. Ondernemen vraagt om scherpe keuzes maken.

Themans vertelt wat voor hem een van de belangrijkste lessen was als ondernemer. “Ik heb geleerd  om te vertrouwen op mijn gevoel bij mensen. Voelt het goed, dan doorgaan en alles uit de samenwerking halen. Voelt het niet goed: dan de samenwerking zo snel mogelijk beëindigen. Niet blijven pappen en nathouden.”

Adviesgesprek aanvragen?

Hidden
Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.